Energie

Agrariërs ontpoppen zich steeds meer als energieproducenten, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen op stallen en windmolens voor opwekking van elektriciteit of de productie van gas door vergisting. De opwekking van energie wordt steeds complexer, onder meer door de keuze voor energieopslag op het bedrijf of het terugleveren van energie aan het stroomnet.  Ook het aantal zonneparken op landbouwgrond neemt toe. Dat vraagt om veel kennis.

Foto: Jan Willem van Vliet

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls