Vind onderzoeken per thema, techniek of impact

Landbouwkundig onderzoek op een centrale plek voor boeren

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud
  • Crkls in 2025

    De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeeld en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.

  • Snel weten welk onderzoek impact heeft op jouw bedrijf?

    Hieronder kun je kiezen uit 11 verschillende impacts, bijvoorbeeld het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Klik op een onderzoek dat je aanspreekt voor meer details over de impactscores.

    Resultaten uit onderzoek

    Afbeelding

    Microbioom mengsels groenbemesters nauwelijks anders dan bij monoteelt

    Veldproeven waren aangelegd in Noordoost-Drenthe, Noordoost-Limburg en Midden-Limburg. Op elke locatie lagen dezelfde behandelingen: 9 x groenbemester mono, 2 x groenbemestermengsel (5 of 8 soorten) en 1 x zwarte braak als referentie. Alle proeven werden in oktober, drie maanden na het zaaien van de groenbemester, bemonsterd. Met moleculaire methoden werden de aantallen en samenstellingen (diversiteit) van de bacteriën en schimmels bepaald. Daarnaast werd gekeken naar de populaties van plantpathogene bodemschimmels Rhizoctonia solani (3 subsoorten) en Verticillium dahliae.
    Afbeelding

    Ruimere bestrijdingsdrempel voor eerste bietenvliegen

    De bietenvlieg overwintert als pop in de grond op percelen waar afgelopen seizoen waardplanten hebben gestaan, zoals suikerbieten, spinazie, rode bieten of voederbieten. De eerste generatie veroorzaakt de meeste schade. Ingrijpen bij de eerste generatie is alleen rendabel op het moment dat de larven uit de eieren komen. Voor de eerste generatie is dit meestal in de tweede of derde week van mei. Daarna is een bespuiting van de eerste generatie niet meer aan te raden.
    Afbeelding

    Geslaagde inundatie in bakkenproef tegen Meloidogyne fallax

    De bakkenproef werd uitgevoerd onder gecontroleerde omstandigheden, met de inundatie bij 18°C gedurende 14 weken. Er werden twee grondsoorten getoetst, een lichte zandgrond en een dalgrond. Beide waren van nature vrij zwaar besmet met M. fallax.
  • Nieuws uit onderzoek

  • Partners

    BO Akkerbouw