Gewasdiversificatie via mengteelt, zoals strokenteelt, kan ziekten onderdrukken en verspreiding beperken. Toch ontbreekt veelal het bewijs voor de effectiviteit in ziektebestrijding. Ook is onduidelijk hoe de keuze van buurtgewassen ziekten beïnvloedt. Deze studie onderzoekt de potentie van strokenteelt om Phytophthora infestans te bestrijden in biologische aardappelteelt.
Conclusies
- Strokenteelt kan een toevoeging zijn aan het bestaande ziektemanagement in de teelt van biologische aardappelen
- Biologische aardappelen in strokenteelt vertonen 1-5 dagen vertraging in de phytophthora-ontwikkeling, afhankelijk van het jaar en de epidemiesnelheid.
- Strokenteelt van biologische aardappelen naast gras of maïs reduceerde de Phytophthora-aantasting vergeleken met monocultuur
- Veldboon als buurtgewas zorgde niet voor minder Phytophthora-aantasting in biologische aardappelen
- Strokenteelt van biologische aardappelen naast gras leverde de hoogste opbrengst op
- De hogere opbrengst kwam door 1) minder Phytophthora-aantasting en 2) lagere concurrentie van gras, maar is sterk afhankelijk van de snelheid waarmee Phytophthora zich in het gewas ontwikkelt.
Samenvatting
Het doel van deze studie was om het effect van strokenteelt op de ontwikkeling van Phytophthora infestans in aardappel, met verschillende buurtgewassen, te onderzoeken. Buurtgewassen waren: gras, mais of veldboon.
Proeven zijn uitgevoerd in 2021, 2022 en 2024 op het biologische proefbedrijf in Wageningen. Proef is aangelegd als randomized design met plots van 21 x 24 m. Het aantal herhalingen was gelimiteerd en varieerde over de jaren. Onderstaand figuur geeft de schematisch opzet van de proef weer (A), afbeelding B, C en D laten combinatie van gewassen zien: aardappel met mais, aardappel met gras en aardappel met veldboon, respectievelijk.

Tijdens het seizoen werd ziekte-aantasting beoordeeld en opbrengst werd bepaald.
Strokenteelt lijkt de ziekteaantasting te kunnen verlagen onder variërende weersomstandigheden in een biologisch teeltsysteem. Een belangrijke factor in de vermindering van Phytophthora infestans-aantasting in aardappel is de grotere ruimtelijke afstand, tussen de stroken wat leidt tot minder sporen en een kleinere kans dat sporen op een aardappelplant terecht komen,. In een vervolgstudie wordt hier verder onderzoek naar gedaan.
Impactscore
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten
direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik
van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een
korte toelichting.
Opbrengst van biologische aardappelen geteeld in stroken is hoger naast buurtgewas gras, maar de totale opbrengst per hectare daalt doordat je niet volvelds aardappelen teelt.
Betrouwbaarheidsscore:
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.