Regeneratieve landbouw: stimuleer bodemleven met groenbemesters
Volledig onderzoeksrapportRegeneratieve landbouw: stimuleer bodemleven met groenbemesters
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Bodemcoach Dietmar Näser
Locatie: n.v.t.
Periode: van 2015 tot 2020
Gefinancierd door: Jansen Wijhe
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: n.v.t.
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Geen statistische onderbouwing omdat het gaat om literatuuronderzoek.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek en praktijkdemonstratie.
Door de stofwisseling van het bodemleven (het geheel van alle levende organismen in de bodem en de levende plantenwortels) ontstaat een vruchtbare voedingshumus. Gevolg is dat de bodemvruchtbaarheid toeneemt. Hoe beter en actiever de uitwisseling tussen het bodemleven en de planten, hoe vitaler, gezonder en productiever de gewassen zullen zijn. Belangrijk is om het bodemleven te voeden met diverse soorten groenbemesters.
Regeneratieve landbouw is een totaalsysteem dat zich richt op de gezondheid van de plant, maar ook op de gezondheid van de bodem. De bodem voedt de plant en de plant voedt de bodem.
Lees meer
Regeneratieve landbouw is een totaalsysteem dat zich richt op de gezondheid van de plant, maar ook op de gezondheid van de bodem. De bodem voedt de plant en de plant voedt de bodem.
Stap voor stap de beginselen van beproefde werkwijzen voor bodemstimulerende, regeneratieve landbouw te leren en over te stappen naar deze vorm van landbouw.
De focus in deze samenvatting ligt op de toepassing van groenbemesters.
In het boek (zie onder Aanvullende infomatie) zijn zeven stappen beschreven om op regeneratieve landbouw over te gaan. Het is niet nodig om gelijk nieuwe machines aan te schaffen. Om het bodemleven en de gewassen gezond te krijgen, zijn er op een boerderij meestal voldoende werktuigen. Zorg voor gelegenheden om samen na te denken en de akkers te bezichtigen met onder andere collega boeren.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gezondheid bodem
Door bodemstimulerende, regeneratieve toepassingen zal de bodemgezondheid verbeteren.
Gebruik chemische middelen
Het principe van regeneratieve landbouw is geen gebruik maken van chemische gewasbeschermingsmiddelen.
Gebruik kunstmest
Het principe van regeneratieve landbouw is geen gebruik maken van kunstmest.
Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek en praktijkdemonstratie.
Bemesting
Bodembewerking
Bodemgezondheid
Gewasbescherming
Groenbemesters