Met vergisting van plantaardige reststromen worden biogas en plantaardige digistaten geproduceerd. Plantaardige digistaten, zoals gewasrest-, suikerbieten- en bietenblad-digistaten kunnen als organische meststof worden toegepast in de bodem. De gewasopbrengst met geïnjecteerde suikerbieten- of bietenblad-digistaten waren even goed als met kunstmest en co-vergiste runderdrijfmest (op zand- en kleigrond).
Conclusies
- Plantaardige digistaten kunnen zonder problemen dierlijke- of kunstmest vervangen, zonder risico op contaminatie met zware metalen (en dragen bij aan kringlooplandbouw).
- Het effect van plantaardige digistaten op het organischestofgehalte van de bodem is vergelijkbaar met dat van verse plantenresten.
- Injectie met plantaardige digistaten vertoonde een lagere ammoniakemissie met een hogere gewasopbrengst dan oppervlaktebemesting (zand- en kleigrond).
- De lachgasemissie was hoger bij injectie met plantaardige digistaten in kleigrond (vergelijkbaar met injectie van dierlijke mest) dan in zandgrond (was erg laag).
- Suikerbieten- en bietenblad-digistaten hebben een laag fosfaatgehalte en daardoor kan er meer dan de wettelijke dierlijke mestnorm worden toegepast.
Samenvatting
Vergisting van plantaardige reststromen dragen bij aan hernieuwbare energieproductie. In Green Goods Nederland (GGN) werken de agro- en energiesector samen. Cosun en Gasunie ontwikkelen een initiatief voor regionale vergisting van reststromen, al dan niet na raffinage, uit de agrofoodsector (bietenblad, bietenpulp, bermgras etc.). Mineralen worden teruggevoerd naar de akkers binnen de regio en sluiten daarmee de kring binnen de regio.
Doel project
De effecten van plantaardig digistaat op bodememissies, bodemvruchtbaarheid en gewasopbrengst bepalen en op deze punten te vergelijken met andere organische meststoffen.
Methode
- Literatuurstudie, een incubatie- en potexperiment.
Opzet experimenten
- Digistaat van gewasresten (onder andere met groenteteeltresten), suikerbieten en bietenblad, in vergelijking tot kunstmest, runderdrijfmest en runderdrijfmest covergist met plantenresten, gft- en groencompost.
- Meting emissies van lachgas (N₂O), ammoniak (NH₃) en CO₂.
- Meting bodemvruchtbaarheid door bepaling van minerale en organische stikstof(N)gehaltes en de hoeveelheid beschikbaar fosfaat (P).
- Meting gewasopbrengst en totale stikstofopname.
Resultaten
- Door het vochthoudend vermogen en de fijne structuur van kleigrond is het effect van bemesting op lachgasemissies vele malen sterker dan op zandgrond (vorming lachgas door hoger vochtgehalte en lager zuurstofgehalte in kleigrond).
- Bij oppervlaktebemesting zijn de lachgasemissies op kleigrond lager dan bij injectie.
- Er is geen duidelijk effect gemeten van plantaardige digistaten op bodemvruchtbaarheid.
- De totale stikstofopname in het gewas is significant het hoogst bij kunstmest. Op de tweede plaats staan suikerbieten(blad)-digistaten en (co-vergiste) runderdrijfmest.
Aanbeveling voor toekomstig onderzoek
Een veldproef met plantaardig digistaat om langetermijneffecten op gewasgroei, bodemvruchtbaarheid en nitraatuitspoeling te meten (plantaardige digistaten kunnen mogelijk nitraat uitspoeling reduceren).
Impactscore
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Door gebruik van plantaardige digistaten als organische meststof kan het gebruik van kunstmest worden verminderd.
Plantaardige digistaten kunnen mogelijk nitraatuitspoeling reduceren.
Betrouwbaarheidsscore:
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is betrouwbaar. Het project is meerjarig, de potproef is 1 jaar uitgevoerd.