Bodemvruchtbaarheid als basis voor opbrengststabiliteit
Uitrijden van drijfmest - Foto: Hans Banus
Over Crkls
In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Het aanwenden van mest kan gericht zijn op zowel het voeden van de plant als het verzorgen van de bodem of een gecombineerde aanpak. Een bemestingsstrategie gericht op zowel bodem als plant geeft een 20% hogere opbrengst. De opbouw van bodemvruchtbaarheid is sturend voor een stabiele opbrengst.
Conclusies
Een bemestingsstrategie gericht op zowel bodem als plant geeft een hogere opbrengst.
Een bodemgerichte bemesting met GFT-compost laat een stijgende tendens zien in opbrengst.
De stijgende tendens in opbrengst kan verklaard worden door de opbouw van bodemvruchtbaarheid.
Groenbemesters kunnen een overmaat aan beschikbare nutriënten vastleggen.
Uitspoeling lijkt minder stuurbaar via mestkeuze of toegediende stikstofhoeveelheid, dan door andere factoren in de bedrijfsvoering.
Samenvatting
Op een perceel lichte zavel in Flevoland zijn 9 bemestingsvarianten onderzocht gedurende een periode van 20 jaar. Er is binnen de wettelijke gebruiksruimte bemest en er zijn jaarlijks opeenvolgende gewassen verbouwd. De bemesting verschilt in strategie (gericht op plant, bodem of als combinatie), in behandeling (mestsoort) en in aanwendingsdoel (80 kg P2O5, 67 kg N-mineralisatie of 6.000 kg ds). Het effect van deze verschillende varianten op gewasopbrengst, stikstofuitspoeling en mineralenbalans is onderzocht. Per strategie geeft dit de volgende resultaten:
Lees meer
Gewasopbrengst
De behandelingen gericht op het voeden van zowel bodem als plant scoren een bovengemiddelde opbrengst met een stijgende tendens, ook in jaren zonder bemesting. De opbrengst bij de plantgerichte behandelingen blijven gemiddeld. Een bodemgerichte aanpak scoort beneden gemiddeld.
Stikstofuitspoeling
De stikstofbelasting naar het grondwater is berekend op basis van NDICEA-model. De Potstalmest en GFT + drijfmest komen boven de norm uit van nitraatuitspoeling. Deze hogere uitspoeling wordt verklaard door een toename aan beschikbare minerale stikstof uit gemineraliseerd materiaal., die niet geheel door het gewas wordt opgenomen.
Mineralenbalans
Voor stikstof is sprake van grote verschillen in input. De controle en groencompost hebben de laagste input, respectievelijk 0 en 69 kg en natuurcompost de hoogste. Ook bij fosfaat en kali is sprake van verschillen in input. Naast de controle heeft groencompost een negatieve fosfaatbalans. De verschillen in onttrekking door geoogst product is klein.
Impactscore
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten
direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik
van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een
korte toelichting.
Gezondheid bodem
Meer
Een gerichte bemesting en aanvoer van compost vergroten de opbrengst van het gewas.
Gebruik kunstmest
Minder
Door dierlijke mest en bodemverbeteraars vermindert het gebruik van kunstmest
Uitspoeling meststoffen
Minder
Door een toename van organische stofgehalte van de bodem vermindert de uitspoeling.
Gewasopbrengst
Meer
Bemesten van zowel bodem als plant geeft een hogere opbrengst
Betrouwbaarheidsscore:
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.