Opbrengst van witte lupine blijft achter

Volledig onderzoeksrapport

Opbrengst van witte lupine blijft achter

Oogstrijpe lupine. - Foto: Hans Banus

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Inagro

Locatie: West-Vlaanderen (B.)

Periode: 2021

Gefinancierd door: Interreg (EU)

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Zand-, leemgrond

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Ja

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

Witte lupine kan (in de biologische landbouw) een aanvulling voor eigen eiwitproductie zijn. Er zijn in 2021 vijf rassen witte lupine onderzocht op opbrengst en kwaliteit. De opbrengst viel tegen, de voedingswaarde was OK. Twee rassen waren vanwege te hoog alkaloïde gehalte niet geschikt voor voeding.

Conclusies

  • Door natte zomer 2021 was er veel vegetatieve groei en beperkte zaadvorming, daardoor gemiddeld slechts 1,4 ton/ha
  • Hoogste opbrengst bij Amiga en Celina (resp. 1,8 en 1,7 ton/ha). Het ras Estoril had veel vegetatieve groei en een lage opbrengst van 0,7 ton/ha
  • Het eiwitgehalte was bij alle rassen nagenoeg gelijk, met een VEM waarde van 1300
  • De rassen Celina en Frieda hadden de hoogst gemeten alkaloïdewaarden, net boven de grens die ze toelaten als voeding.

Samenvatting

In de zoektocht naar een hoger eigen eiwitproductie in de biologische landbouw, is een experiment opgezet om vijf rassen van witte lupinen te onderzoeken. De rassen waren gekozen met verschillen in aanmaak van bloemtrossen en tolerant voor de ziekte anthranose (brandvlekkenziekte).

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

Tags

Bemesting

Eiwitgewassen

author_image

Auteur

Jean-Marie Michielsen