Veldboon telen in Flevoland kan, maar nog niet winstgevend

Volledig onderzoeksrapport

Veldboon telen in Flevoland kan, maar nog niet winstgevend

Veldbonen. - Foto: Mark Pasveer
Veldbonen. - Foto: Mark Pasveer

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Louis Bolk Instituut

Locatie: Flevoland

Periode: 2020

Gefinancierd door: Provincie Flevoland

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Klei

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is niet statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Nee

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten geen statistische onderbouwing. Het is daarmee matig betrouwbaar.

Voor de eiwittransitie moeten er meer plantaardige eiwitten geproduceerd worden. Het project ‘FlevoVeldboon’ zet in op regionaal geteelde veldbonen in Flevoland. Uit een praktijkdemo bleek een positief effect van veldbonen op de biodiversiteit, waaronder bestuivende insecten. De opbrengst viel echter tegen waardoor het teeltsaldo negatief uitpakte.

Conclusies

  • Relatief lage opbrengst, moet omhoog om winstgevend te worden.
  • Teelt trekt veel insecten aan, waaronder bestuivers en verschillende natuurlijke vijanden.

Samenvatting

In deze praktijkdemo hebben vijf telers uit Flevoland veldboon geteeld om plantaardige eiwitten te produceren voor menselijke consumptie. Verder kan veldboon als bloeiend gewas een habitat bieden aan insecten en dat is positief voor de biodiversiteit.

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten geen statistische onderbouwing. Het is daarmee matig betrouwbaar.

Tags

Eiwitgewassen

Veldbonen

author_image

Auteur

David de Wit