Veldboon telen in Flevoland kan, maar nog niet winstgevend
Veldbonen. - Foto: Mark Pasveer
Over Crkls
In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten geen statistische onderbouwing. Het is daarmee matig betrouwbaar.
Voor de eiwittransitie moeten er meer plantaardige eiwitten geproduceerd worden. Het project ‘FlevoVeldboon’ zet in op regionaal geteelde veldbonen in Flevoland. Uit een praktijkdemo bleek een positief effect van veldbonen op de biodiversiteit, waaronder bestuivende insecten. De opbrengst viel echter tegen waardoor het teeltsaldo negatief uitpakte.
Conclusies
Relatief lage opbrengst, moet omhoog om winstgevend te worden.
Teelt trekt veel insecten aan, waaronder bestuivers en verschillende natuurlijke vijanden.
Samenvatting
In deze praktijkdemo hebben vijf telers uit Flevoland veldboon geteeld om plantaardige eiwitten te produceren voor menselijke consumptie. Verder kan veldboon als bloeiend gewas een habitat bieden aan insecten en dat is positief voor de biodiversiteit.
Lees meer
Ecosysteemdiensten
Bij metingen aan functionele insecten in de veldbonen waren bestuivers aan het begin van de bloei sterk vertegenwoordigd. Het grootste gedeelte van de bestuivers bestond uit hommels, waarvan er meerdere soorten zaten. Honingbijen daarentegen zijn niet veel waargenomen. Naar het einde van de bloei nam de plaagdruk in het gewas toe. In deze periode is ook een sterke toename van het aantal natuurlijke vijanden gevonden, voornamelijk lieveheersbeestjes en zweefvliegen. Dat biedt mogelijkheden voor natuurlijke bestrijding.
Opbrengst
De opbrengst van de veldboon lag tussen 1,8 en 5,2 ton/ha en was gemiddeld 3,3 ton/ha. Dit is beduidend lager dan de verwachte 6 ton/ha. De droogte in 2020 en ziekten als chocoladevlekkenziekte en roest hebben waarschijnlijk veel opbrengst gekost. Het eiwitgehalte was prima en bij het ras Cartouche het hoogste.
Vervolg
Om de teelt van veldboon interessanter te laten worden voor telers moet er gefocust worden op het verhogen van de hectare- en financiële opbrengst. Hiernaast moeten er bredere afzetmogelijkheden komen voor regionale plantaardige eiwitten.
Impactscore
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten
direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik
van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een
korte toelichting.
Gebruik kunstmest
Minder
Veldboon is een vlinderbloemig gewas en is daardoor in staat om zelf stikstof te binden uit de lucht. Hierdoor is er geen stikstofkunstmestgift nodig of alleen een kleine startgift.
Gewasopbrengst
Minder
Op dit moment is de teelt van veldboon niet rendabel voor een akkerbouwer. De opbrengst varieert sterk en is over het algemeen te laag.
Betrouwbaarheidsscore:
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten geen statistische onderbouwing. Het is daarmee matig betrouwbaar.