Onderzoek bodemgezondheid: verschillen gangbare en biologische systemen beperkt

Volledig onderzoeksrapport

Onderzoek bodemgezondheid: verschillen gangbare en biologische systemen beperkt

Foto: Cor Salverius
Foto: Cor Salverius

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research

Locatie: Vredepeel

Periode: van 2017 tot 2020

Gefinancierd door: TKI Agri&Food:

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Zand

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Ja

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.

Dit rapport beschrijft langjarig onderzoek naar maatregelen die het bodemleven (kunnen) beïnvloeden. Tien methoden zijn zowel als gangbaar als biologisch toegepast. De bodemgezondheid is op verschillende wijzen bepaald. Het microbioom is bepaald, gekeken is naar het voorkomen van bacteriën en schimmels, er zijn biotoetsen uitgevoerd, en de weerbaarheid tegen Rhizoctonia en Pythium is onderzocht. De beschrijving van deze testen is vrij uitvoerig en gedetailleerd in het onderzoeksrapport weergegeven.

Conclusies

  • Er zijn opvallend weinig verschillen gevonden in microbiële biomassa tussen het gangbare en biologische systeem.
  • De combinatiebehandeling van anaerobe ontsmetting, haarmeel en compost had een sterke afname van de diversiteit van schimmels en bacteriën.
  • Vaak leidt een reductie van diversiteit tot afname van bodemfuncties.
  • Toename van de bodemfuncties geeft niet altijd een betere weerbaarheid tegen ziektes.

Samenvatting

In een langetermijnveldproef sinds 2006, zijn in 2018 tien verschillende bodemmaatregelen uitgevoerd en onderzocht. In 2018 is het bodemmicrobioom geanalyseerd. In 2018 en 2019 is naar de weerbaarheid van de bodem gekeken aan de hand van biotoetsen. Daarnaast zijn ook nog andere onderzoekstechnieken uitgevoerd om het microbioom en de organische stof in de bodems te beschrijven. Het onderzoek lag op proefboerderij Vredepeel.

Aanvullende informatie

Er worden in deze studie heel veel afkortingen gebruikt, het zou handig zijn hier een verklarende woordenlijst bij te houden.

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.

Tags

Bodembewerking

Bodemgezondheid

author_image

Auteur

Jean-Marie Michielsen