Ondergrondverdichting draagt onzichtbaar bij aan opbrengstderving

Volledig onderzoeksrapport

Ondergrondverdichting draagt onzichtbaar bij aan opbrengstderving

Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research

Locatie: n.v.t.

Periode: 2023

Gefinancierd door: EJP SoilCompaC

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: alle

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Geen statistische onderbouwing omdat het gaat om literatuuronderzoek.

Herhalingen:

Nee

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het gaat om literatuuronderzoek waarbij gebruik is gemaakt van goede bronnen en met een systematische aanpak. Het onderzoek is daarmee zeer betrouwbaar.

Ondergrondverdichting is een vaak onzichtbare opbrengstverminderende factor die op veel akkerbouwgronden voorkomt. Het opheffen van bodemverdichting is mogelijk op verschillende manieren, zowel mechanisch als biologisch. De biologische methode lijkt de meeste positieve aspecten te hebben, maar er is ook nog veel onbekend.

Conclusies

  • Ondergrondverdichting kan niet volledig worden hersteld.
  • Biologische maatregelen zijn gunstiger voor herstel van ondergrondverdichting dan mechanische.
  • Meer kans op herstel in kleibodems (>20% klei) door zwel en krimp.
  • Herstel van ondergrond kan niet los worden gezien van activiteiten in bovengrond.
  • Woelen heeft voorkeur boven diepploegen en -spitten.
  • Gewassen met penwortels kunnen helpen om de bodem beter bewortelbaar te maken.

Samenvatting

Bodemverdichting ontstaat wanneer een bodem wordt bereden met een hogere last waardoor de druk in de bodem groter worden dan de sterkte ervan. De sterkte van de bodem is mede afhankelijk van bodemtype en vochttoestand.

Aanvullende informatie

 

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het gaat om literatuuronderzoek waarbij gebruik is gemaakt van goede bronnen en met een systematische aanpak. Het onderzoek is daarmee zeer betrouwbaar.

Tags

Bodembewerking

Bodemgezondheid

author_image

Auteur

Corné Lugtenburg