Robot brengt snel en efficiënt bodemverdichting in kaart

Volledig onderzoeksrapport

Robot brengt snel en efficiënt bodemverdichting in kaart

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Lincoln Centre for Autonomous Systems

Locatie: Verenigd Koninkrijk

Periode: 2017

Gefinancierd door: STFC Newton Fund programm

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: n.v.t.

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Ja

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

Bodemverdichting heeft ernstige negatieve gevolgen voor de groei en opbrengst van gewassen en verhoogt de uitstoot van broeikasgassen uit de bodem. Agro-robotica onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk hebben een robot ontwikkeld die bodemverdichting sneller, efficiënter en preciezer in kaart brengt. Hierdoor kunnen deze plekken sneller worden aangepakt. Dat  is bevorderlijk voor de bodemgezondheid.

Conclusies

  • Met de mobiele robot is de gegevensverzameling efficiënter en resulteert in betere bodemkaarten (minder monsters).
  • Deze aanpak is verder bruikbaar voor het meten van verschillende bodemvariabelen zoals vocht, chemie en biologie van de bodem (afzonderlijk of gelijktijdig).
  • Het onderzoek breidt zich verder uit naar het gebruik van meerdere robots waardoor het meten nog efficiënter wordt.

Samenvatting

Normaliter wordt de bodemdichtheid handmatig op willekeurige locaties in het perceel bepaald. Vervolgens worden bodemkaarten offline gemaakt. Dit proces is bewerkelijk en kostbaar en beperkt de kwaliteit en resolutie van de bodemkaarten. Om dit proces te optimaliseren hebben onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk een mobiele robot ontwikkeld. De bodemkaarten worden online opgebouwd en het looppatroon van de robot wordt daarbij live gestuurd (gebaseerd op de gemeten waarden).

Aanvullende informatie

Study shows robots could improve soil health

Artikel: Warped Hypertime Representations for Long-Term Autonomy of Mobile Robots, T. Krajník et. al. 2019, IEEE Robotics and Automation Letters.

Artikel: Kriging-based robotic exploration for soil moisture mapping using a cosmic-ray sensor, J. Pulido Fentanes et. al. 2020, J Field Robotics.

Boek: Artificial Intelligence and Smart Agriculture Technology, Hoofdstuk 2, Towards the Technological Adaptation of Advanced Farming through Artificial Intelligence, the internet of Things, and Robotics: A Comprehensive Overview, M. Hasan et al. 2022.

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

Tags

Bodembewerking

author_image

Auteur

Annelies Beniers