Landbewerking op 2 centimeter mogelijk

Volledig onderzoeksrapport

Landbewerking op 2 centimeter mogelijk

Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Wageningen UR

Locatie: Lelystad

Periode: 2008

Gefinancierd door: BO Akkerbouw

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Zavel

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Ja

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

GPS verbonden met RTK-stations maakt nauwkeurigheid van enkele centimeters (van precisie recht geleiding werktuig voor landbewerking) mogelijk. Stuur hierbij tractor en machine apart aan met eigen RTK GPS-ontvangers. En zorg voor een vlakke ligging in het veld.

Conclusies

 • Bij aansturing van alleen de tractor met GPS-RTK ontstaat een afwijking van meer dan 2 centimeter.
 • Vlakke ligging gekoppeld aan tractor en machine aansturing met eigen RTK GPS-ontvangers is een voorwaarde voor 2 centimeter precisie.
 • Bij ongelijkheden in een perceel zorgde een lagere werksnelheid (4 km/uur) en aparte tractor en machine aansturing voor de beste precisie (tot 3 cm).
 • Geen verschil in precisie bij beide geteste systemen (werktuig met side shift en werktuig met stuurschijf).
 • Bij machine-aansturing moet de machine onafhankelijk van de tractor kunnen bewegen.

Samenvatting

Veel gebruikers willen een zeer nauwkeurig plaatsbepaling voor geleiding van tractoren en werktuigen tijdens landbewerking. In een aantal akkerbouwgebieden is een netwerk van RTK-stations beschikbaar. Door de combinatie van GPS en RTK-correcties kan een nauwkeurigheid van enkele centimeters worden bereikt.

Aanvullende informatie

 • Onderzoekrapport “Precisie rechtgeleiding werktuig met RTK GPS” Een onderzoek naar verschillende stuursystemen op basis van nauwkeurige GPS-systemen. PPO nr. 3250031508
  Auteur(s): Mark Slot, David van der Schans, Pieter Bleeker, Wim van den Berg
  Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Akkerbouw, Groene ruimte en Vollegrondsgroententeelt Februari 2009
 • RTK stuursysteem SBGuidance Twin van SBG Innovatie uit Middenmeer. Tractor merk Fendt 312 met een spoorbreedte van 150 cm.
  Banden merk Alliance (row crop radial) maat: 12.4 R46
  Afstand GPS op de tractor naar werktuig: 334 cm

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

Tags

Precisielandbouw

author_image

Auteur

Annelies Beniers