Inzet spuitdrones vraagt extra onderzoek en technische ontwikkeling

Volledig onderzoeksrapport

Inzet spuitdrones vraagt extra onderzoek en technische ontwikkeling

Spuitdrone - Foto: Ronald Hissink
Spuitdrone - Foto: Ronald Hissink

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research

Locatie: n.v.t.

Periode: 2022

Gefinancierd door: BO Akkerbouw

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: n.v.t.

Betrouwbaarheidsscore:

Niet van toepassing

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Geen statistische onderbouwing omdat het gaat om literatuuronderzoek.

Herhalingen:

Nee

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek.

In Zuidoost-Azië worden al langere tijd spuitdrones gebruikt. Hierbij vervangt de drone de rugspuit, met name in de teelt van natte rijst. In Nederland komt steeds meer de vraag of drones inzetbaar zijn. In deze studie wordt aandacht besteed aan de toepassingsmogelijkheden van drones en zeker ook aan de wet- en regelgeving.

Conclusies

  • In de regelgeving moet nog veel aangepast worden om het spuiten met drones toe te laten. Daarin speelt de Europese Unie een belangrijke rol. Een belangrijk bezwaar tegen spuitdrones komt voort uit het verbod op vliegtuigspuiten.
  • Omdat er voor spuiten met drones specifieke eisen aan de toepasser worden gesteld (veiligheidscertificaten), zullen gespecialiseerde loonwerkers spuitdrones eerder gebruiken dan particuliere boeren.
  • De wijze van uitvoering, met mogelijk vergaande digitalisering, moet nog verder ontwikkeld worden. Daar liggen wel kansen voor de (Nederlandse) landbouw om zich te onderscheiden en de gewasbescherming duurzamer maken.

Samenvatting

In het buitenland wordt al jaren met drones gespoten. Daar vervangen drones de rugspuit en zijn zo een veiliger alternatief. Drones kunnen ook de problemen rondbodembelasting verminderen. In Nederland wordt eerst gedacht aan spot sprayen, dus pleksgewijs een bespuiting uitvoeren. Verwachting is dat de normale volveldsbespuiting niet direct door drones wordt overgenomen.

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek.

Tags

Gewasbescherming

Precisielandbouw

author_image

Auteur

Jean-Marie Michielsen