Eiwitgewas veldboon: goed lokaal alternatief voor soja

Volledig onderzoeksrapport

Eiwitgewas veldboon: goed lokaal alternatief voor soja

Combinen van veldbonen. Foto: Koos van der Spek
Combinen van veldbonen. Foto: Koos van der Spek

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research

Locatie: Vredepeel en Valthermond

Periode: van 2011 tot 2012

Gefinancierd door: BO Akkerbouw

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Zand

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is niet statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Ja

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten geen statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

Omdat de import van soja voor veevoeder onder druk staat, neemt de vraag naar lokaal geteelde eiwitgewassen toe. In een tweejarig veldexperiment op twee locaties in Nederland zijn daarom vijf droge peulvruchten (erwt, veldboon, sojaboon, blauwe en witte lupine) en drie oliegewassen (koolzaad, olievlas en deder) onderzocht op hun potentie. Naast de teelttechnische aspecten, gewasproductie is de veevoederkundige waarde gemeten. Veldboon deed het vooral goed in de nattere zomer (2012) terwijl erwt beter scoorde in de drogere zomer (2011).

Conclusies

  • Van veldboon en erwt zijn rassen beschikbaar voor een productieve en teelttechnische goed uitvoerbare teelt onder Nederlandse klimaatomstandigheden.
  • De hoogste gemiddelde ruw eiwitopbrengst per hectare werd geleverd door veldbonen (1.450 in vergelijking met 740 en 507 kilogram ruw eiwit per hectare voor wintertarwe en zomergerst).
  • De kwaliteit in aminozuursamenstelling van alle gewassen was vergelijkbaar met de referentiewaarden (bij veldbonen lag het percentage ruw eiwit zelfs 3 tot 6% hoger).
  • De opbrengsten van soja, blauwe en witte lupines zijn nog onvoldoende voor een economische concurrerende teelt (door onder andere nachtvorst, vogelschade en sterke onkruidontwikkeling aan het einde van het seizoen).
  • Andere serieuze teeltproblemen bij lupine en soja zijn grondsoortkeuze (zuurtegraad) en zaadinoculatie. Bij soja is ook het late zaaitijdstip, zeer late bloei en moeizame afrijping problematisch.
  • De ruw eiwitopbrengst per hectare van soja, blauwe en witte lupine waren ondanks de lage opbrengst vergelijkbaar met die van tarwe (lagen tussen 654 en 799), alleen olievlas was met 321 kilogram ruw eiwit per hectare duidelijk lager.

 

Samenvatting

De laatste jaren zijn naast de lokale teelt van veldboon en erwt ook andere eiwitgewassen in beeld, zoals lupine en soja. Ook de mogelijkheden voor benutting van eiwit uit primair oliehoudende zaden zoals koolzaad, olievlas en deder zijn interessant. Deze kunnen in veevoeder worden gebruikt als volledig zaad of als perskoek/schroot na winning van olie.

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten geen statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

Tags

Eiwitgewassen

author_image

Auteur

Annelies Beniers