Geslaagde inundatie in bakkenproef tegen Meloidogyne fallax
Volledig onderzoeksrapportGeslaagde inundatie in bakkenproef tegen Meloidogyne fallax
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research
Locatie: Lelystad
Periode: 2023
Gefinancierd door: BO Akkerbouw
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: Lichte zandgrond en dalgrond
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.
Inundatie werkt goed tegen M. chitwoodi, maar er waren geluiden uit de praktijk dat dit voor M. fallax niet het geval is. In deze bakkenproef is de werking van inundatie tegen het M. fallax op een zand- en een dalgrond onderzocht.
De bakkenproef werd uitgevoerd onder gecontroleerde omstandigheden, met de inundatie bij 18°C gedurende 14 weken. Er werden twee grondsoorten getoetst, een lichte zandgrond en een dalgrond. Beide waren van nature vrij zwaar besmet met M. fallax.
Lees meer
Inoculum van zowel M. fallax als M. chitwoodi werd bewaard zonder inundatie (bij 18°C en bij 4°C) als controle voor de natuurlijke sterfte.
Als extra controle voor een correcte werking van de inundatie werden cysten van aardappelcystenaaltjes en cysten van Heterodera schachtii toegevoegd. Van aardappelcystenaaltjes is eerder al gebleken dat ze goed te bestrijden zijn met inundatie, terwijl de bietencystenaaltjes juist goed tegen inundatie kunnen.
Na afloop van de inundatiebehandeling werd de grond gecontroleerd teruggedroogd tot veldcapaciteit en werd met een deel ervan nog een biotoets met tomaat (zeer goede waard voor M. fallax) uitgevoerd. Dit gebeurde om een eventuele zeer lage besmetting nog op te kunnen sporen.
Na 14 weken inundatie kon geen besmetting met M. fallax meer worden aangetoond, Ook van de kunstmatige besmetting met M. chitwoodi was niets meer terug te vinden. Ook na de biotoets met tomaat kon geen besmetting met M. fallax of M. chitwoodi worden aangetoond. In de inoculumzakjes die bij 18°C waren bewaard trad hoge natuurlijke sterfte op (>99% afname M. fallax, 98% afname M. chitwoodi). In de inoculumzakjes die bij 4°C waren bewaard was er geen afname van de besmetting.
De referenten (cysten van aardappel- en bietencysteaaltjes) gedroegen zich ook naar verwachting. In de cysten van de aardappelcysteaaltjes waren na inundatie nauwelijks nog levende eieren aanwezig, terwijl bij bewaring bij 18°C zonder inundatie er geen afname van de besmetting was.
Bij de bietencysteaaltjes waren na inundatie nog meer als 2/3e van de eieren levend en was juist bij bewaring bij 18°C zonder inundatie er een sterke afname van de besmetting (78%). De inundatie was dus succesvol uitgevoerd.
Inundatie lijkt een goede maatregel te zijn om M. fallax te beheersen wanneer deze goed wordt uitgevoerd. Hoewel de bakkenproef een succes was, zijn validatieproeven op praktijkpercelen gewenst om deze uitkomst steviger te onderbouwen.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gezondheid bodem
Meer, een succesvolle inundatie doodt veel pathogenen en heeft bij de juiste nazorg voor zover bekend geen blijvende negatieve impact op het gunstige bodemleven.
Gebruik chemische middelen
Minder, bij goed uitgevoerde inundatie en vervolgens een goed doordacht bouwplan en goede bedrijfshygiëne.
Gebruik water
Meer in het jaar van inundatie, maar inundatie als maatregel hoeft in de meeste gevallen ook maar eens in een aantal jaar toegepast te worden, als de situatie daarom vraagt.
Kosten
Meer, bij gebruik van inundatie.
Gewasopbrengst
Meer, maar de grootste winst vanuit de bestrijding van wortelknobbelaaltjes komt vanuit de toename in kwaliteit van het gewas. Daarnaast worden percelen worden weer geschikt voor de teelt van uitgangsmateriaal zoals aardappelpootgoed.
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.
Aaltjesbestrijding
Gewasbescherming