Percelen gezocht voor onderzoek naar ritnaalden

| Project update

Percelen gezocht voor onderzoek naar ritnaalden

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud
author_image
Ed Asscheman
07/03/2024 4:37

Voor het onderzoek naar goede maatregelen om ritnaaldpopulaties onder de schadegrens te krijgen, zijn we op zoek naar percelen. Deze percelen willen we de komende drie teeltseizoenen monitoren.

Wat zoeken we:
– Percelen waarvan de verwachting is dat er veel ritnaalden aanwezig zijn.

Het plan:
– Geschikte percelen worden drie teeltseizoenen gemonitord op de aanwezigheid van ritnaalden.
– Bij voldoende gevonden ritnaalden maken onderzoekers, in overleg met de eigenaar/gebruiker, een proefplan voor de teeltseizoenen 2024, 2025 en 2026.

Over het onderzoek PPS Grondige Aanpak Bodemplagen

Sinds 2022 wordt er in de PPS Grondige Aanpak Bodemplagen samengewerkt in een breed consortium van onderzoekers, afnemers, advisering en telersorganisaties. Binnen het onderzoeksproject wordt onderzoek gedaan naar de levenscyclus en het gedrag van ritnaalden, met als doel om tot duurzame en toekomstbestendige beheersingssystemen te komen.

Bij ritnaalden kan tussen eiafzet (door de kniptor) en schade aan gewassen wel drie tot vier jaar zitten. Dat betekent dat er ver vooruit gedacht moet worden bij het ontwikkelen van strategieën om ritnaaldschade te beperken. Deze strategieën zijn nodig omdat de aanpak met een eenmalige behandeling in veel gevallen niet meer volstaat. Het voordeel van verder vooruit denken is dat er een lang tijdspad is waarin activiteiten uitgevoerd kunnen worden om de ritnaaldpopulatie te verminderen, en dat ze eventueel vaker herhaald kunnen worden.

Lijkt deelname aan dit onderzoek u interessant, en heeft u een perceel dat mogelijk geschikt is voor de proeven: Vrijblijvend aanmelden kan bij Arjan Mager: arjanmager@vertify.nl

Meer informatie over de PPS Grondige Aanpak Bodemplagen