Gezondgewastool: maatregelen kiezen voor bodemgezondheid
Volledig onderzoeksrapportGezondgewastool: maatregelen kiezen voor bodemgezondheid
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Wageningen UR, Termorshuizen Consultancy
Locatie: Lelystad
Periode: 2020
Gefinancierd door: BO Akkerbouw, TKI Agri&Food
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: Zand, zavel, klei, soms pathogeen- of maatregelafh
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Geen statistische onderbouwing omdat het gaat om literatuuronderzoek.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek.
Met de Gezondgewastool kunnen akkerbouwers en adviseurs makkelijk een overzichtelijk schema maken met bodemmaatregelen. Het schema geeft aan welke maatregelen effectief zijn om de gekozen bodempathogenen te beheersen. De nadruk ligt op de gewassen aardappelen, cichorei, granen, kool- en raapzaad, peen, peulvruchten, suikerbiet en ui.
Alle wiki`s zijn op dezelfde wijze opgebouwd en kunnen dus snel en makkelijk gescand worden op informatie die voor u relevant is.
Lees meer
Alle wiki`s hebben als titel de naam van het pathogeen wat u geselecteerd heeft, zowel in het Latijn als de Nederlandse ‘algemene’ naam.
Direct onder de titel staat een omkaderd vak. Hierin staat de specifieke informatie over de pathogeen-maatregel combinatie die u heeft aangeklikt.
Onder het omkaderd vak staat de algemene informatie over het pathogeen zoals levenscyclus en waardplanten. Wanneer een bepaalde algemene maatregel (zoals ‘onkruidbeheersing’ of ‘bedrijfshygiëne’) van groot belang is voor beheersing van het pathogeen staat dit onder de algemene informatie dikgedrukt aangegeven. Hetzelfde geldt wanneer u met een quarantaine (Q) organisme van doen heeft.
Bij dit onderdeel staan de overige maatregelen die bewezen effectief zijn, maar die u mogelijk niet had geselecteerd.
Bij dit onderdeel staan de niet bodemgezondheid specifieke maatregelen die tegen het pathogeen werkzaam zijn, bijvoorbeeld aangepaste bemesting of rassenkeuze.
Bij dit onderdeel staan maatregelen of middelen die bewezen niet effectief zijn (zonde van uw energie, tijd en geld) en waar u dus niet in hoeft te investeren.
Alle wiki`s zijn gebaseerd op informatie uit het volgende rapport:
Termorshuizen, A. J., Molendijk, L. P. G., & Postma, J. (2020). Beheersing van bodempathogenen via bodemgezondheidsmaatregelen: Een overzicht van de beschikbare kennis voor een selectie van akkerbouwgewassen met hun bijbehorende bodemziekten.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gezondheid bodem
De Gezondgewastool is speciaal ontworpen om bodemgebonden ziekten en plagen te beheersen.
Gebruik chemische middelen
Minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen bij inzet van de maatregelen uit de Gezondgewastool
Gebruik water
Meer watergebruik in sommige gevallen, minder gebruik van water in andere gevallen. Dat is pathogeenafhankelijk.
Kosten
Meer in het geval van sommige meer ingrijpende maatregelen zoals ‘inundatie’, maar deze dringen de pathogeenpopulatie dan ook sterk terug of verwijderen deze zelfs.
Gewasopbrengst
Meer bij correcte en tijdige toepassing van de maatregelen. Voorwaarde van inzet van een maatregel is dat het netto een positief saldo oplevert.
Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek.
Bodemgezondheid
Gewasbescherming