Variabel doseren van bodemherbicide in aardappel: nuttig?
Foto: Peter Roek
Over Crkls
In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Bij het gebruik van bodemherbiciden hebben we te maken met een optimum in het effect van middelen en het beperken van de gewasschade. Een te hoge of te lage dosering bodemherbicide kan leiden tot of gewasschade of onvoldoende bestrijding, met in beide gevallen een lagere opbrengst als gevolg.
Conclusies
Het variabel inzetten van bodemherbicide, 1x per seizoen, in aardappelen heeft geen effect op onkruidbestrijding.
Een eenmalige variabele bespuiting heeft geen effect op de aardappelopbrengst.
Vanwege risicomanagement is de inzet van bodemherbicide noodzakelijk, maar variabel doseren lijkt niet nuttig.
Samenvatting
Onderzoek is gedaan naar het effect van een doseringsreeks met bodemherbiciden in de teelt van zetmeelaardappelen op dalgrond. In de proeven zijn doseringen van 0, 50, 100, 150 en 200% van de praktijkdosering (0.75 L/ha Challenge + 2.5 L/ha Arcade) getoetst. Dit is getoetst op twee perceelsgedeelten met een relatief lager en relatief hoger organische stofgehalte.
Lees meer
Waarnemingen
In elk veldje zijn binnen een plot van 50 x 75 cm alle onkruiden geteld. Naast de telling zijn van alle veldjes afzonderlijk foto’s genomen om een indruk te geven van de veronkruiding.
Resultaten
Resultaten zijn op basis van 3 jaar waarin de weersomstandigheden een grote rol hebben gespeeld.
Op basis van de proefresultaten blijkt dat er in alle 3 jaren sterk wisselende resultaten zijn vastgesteld bij de onkruidtellingen op T0 (= voor aanvang van de proef). Dit valt te verklaren door de verschillende weersomstandigheden. In 2019 en 2020 was het droog, dat leidde tot veel variatie en een kiemverschil. 2021 was daarentegen vochtig en daardoor lag het totaal aantal onkruiden vele malen hoger.
In 2019 en 2020 was er geen enkel effect op opbrengst. In 2021 was er een significant verschil tussen het onbehandelde object en de andere objecten. Dit is niet toe te schrijven aan de inzet van bodemherbicide, maar gevolg van opbrengstderving door veronkruiding.
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten
direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik
van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een
korte toelichting.
Gebruik chemische middelen
Minder
Let op: kijk bij de keuze voor een lagere dosering naar bodem(vocht) omstandigheden en houdt rekening met risico op veronkruiding.
Betrouwbaarheidsscore:
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.