Van metingen aan spuitdop naar opname in DRD-lijst

Volledig onderzoeksrapport

Van metingen aan spuitdop naar opname in DRD-lijst

Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research

Locatie: Wageningen

Periode: 2022

Gefinancierd door: Teejet Technologies Netherlands

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: n.v.t.

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Ja

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

Bij een aanvraag van een spuitdopfabrikant voor opname van een dop in de DRD-lijst wordt allereerst de druppelgrootte gemeten. Daarmee wordt de driftreductie bepaald. Het rapport hierover wordt door de fabrikant aangeboden aan de TCT. De TCT besluit vervolgens hoe de dop wordt opgenomen in de DRD-lijst.

Na onderzoek van spuitdoppen voor classificatie in de DRD-lijst wordt voor de aanvrager (de fabrikant) een voorstel gedaan voor welke classificatie deze doppen kunnen worden aangemeld. Een Technische Commissie, bestaande uit vertegenwoordigers van overheid, bedrijfsleven en wetenschap, oordeelt hier over. En dat oordeel kan dus anders zijn dan de conclusie in dit rapport.

Samenvatting

Dit onderzoek naar driftgevoeligheid van spuitdoppen is aangevraagd door Teejet Technologies. Het bijzondere aan deze aanvraag is dat voor de doppen AI 80.02VS en AI 80.015VS de driftgevoeligheid bij 2, 3 en 5 bar voor de toepassing in zowel neerwaartse bespuiting als de op- en zijwaartse bespuiting wordt onderzocht.

 

Lees meer

Meting druppelgrootte

Van de doppen werd bij de verschillende spuitdrukken het druppelgroottespectrum en de druppelsnelheden bepaald met de PDA laser. Van elk doptype werden 3 afzonderlijke doppen in drievoud gemeten. Bij elke meting werd ook van een referentiedop de druppelgrootte gemeten. Uit deze metingen volgt dan de dopkarakteristieken als VMD (gemiddelde druppelgrootte), de V100 (het percentage druppels kleiner dan 100 micron) en de gemiddelde snelheid van de gemeten druppels. 

Modelberekening

De resultaten van de druppelgroottemetingen werden als invoer in het computerdrift- rekenmodel IDEFICS-win gebruikt. Hierbij zijn een groot aantal parameters, bijvoorbeeld weersomstandigheden en rijsnelheid, voor de modelanalyse bepaald. Voor de standaard bespuiting werd uitgegaan van een dopafstand van 50 cm en een dophoogte van 50 cm. Voor de analyse van verlaagde spuitboom werd uitgegaan van een dopafstand van 25 cm en dophoogtes van 30, 40 en 50 cm. De uitkomst van het rekenmodel is een percentage drift over de afstand van het denkbeeldige wateroppervlak naast een gewas aardappelen.

Indeling driftreductieklassen

Voor de doppen bestemd voor een neerwaartse bespuiting wordt eerst het percentage drift omgerekend naar driftreductie ten opzichte van een referentiedop. Deze driftreductie wordt dan geplaatst in een driftreductieklasse. De klassen zijn DRD 50, 75, 90 en 95.

Voor de doppen bestemd voor een op- en zijwaartse bespuiting wordt de V100 vergeleken met de V100 waarden van de klasse-grensdoppen en dan ingedeeld in de DRD 50, 75, 90 of 95.

Resultaten neerwaartse bespuiting/akkerbouw

In het rapport worden de resultaten op de volgende wijze in driftreductieklassen ingedeeld, naar dopgrootte en spuitdruk.

DopafstandDophoogteSpuitdruk (bar)
Dopgrootte(cm)(cm)235
80.01550507550
2530757550
80.02505075
2530907575

Resultaten op- en zijwaartse bespuiting/fruitteelt

In het rapport worden de resultaten op de volgende wijze in driftreductieklasses ingedeeld, naar dopgrootte en spuitdruk.

Spuitdruk (bar)
Dopgrootte235
80.015909075
80.02959075

DRD-lijst

Het rapport werd vervolgens door de opdrachtgever (hier Teejet) bij de TCT ingediend. Hier wordt (achter gesloten deuren) over vergaderd. Dan wordt het resultaat van deze beraadslagingen gepubliceerd op de site van helpdeskwater. De resultaten van de neerwaartse bespuiting zijn terug te vinden in §1b: verlaagde spuitboom. De resultaten van de op- en zijwaartse bespuiting staan in §4.

Aanvullende informatie

De procedure en de resultaten zijn na te lezen.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

Tags

Gewasbescherming

author_image

Auteur

Jean-Marie Michielsen