Sectie-aansturing op spuit en zaaimachine kan financieel uit

Volledig onderzoeksrapport

Sectie-aansturing op spuit en zaaimachine kan financieel uit

Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: University of Kentucky

Locatie: Kentucky, VS

Periode: 2012

Gefinancierd door: n.v.t.

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: n.v.t.

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is niet statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Nee

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd (op basis van data van 30 jaar) en in herhalingen. Het onderzoek is niet statistisch onderbouwd. Het onderzoek is betrouwbaar.

Een economische analyse is in Kentucky (VS) gedaan op het toepassen van sectie-aansturing op een spuit en een zaaimachine. Er zijn vier verschillende percelen gekozen, variërend in grootte en vorm. De afmetingen van de percelen bleek van invloed te zijn bij het bepalen van de terugverdientijd.  

Conclusies

  • Reductie van gewasbeschermingsmiddelen is mogelijk tot 15% uitgaande van een werkbreedte van 24 meter.
  • Reductie van gewasbeschermingsmiddelen is mogelijk tot 11% uitgaande van een werkbreedte van 12 meter.
  • De afmetingen van het perceel bepalen de reductie van gewasbeschermingsmiddelen.
  • Bij kleinere percelen hebben de vorm en eventuele obstakels een grotere invloed op de reductie van gewasbeschermingsmiddelen.
  • Sectie-aansturing is terug te verdienen tussen de 1 en 10 jaar.

Samenvatting

In Kentucky in de Verenigde Staten is een economische analyse gedaan op het toepassen van sectie-aansturing op een spuit en een zaaimachine.

Aanvullende informatie

Whole farm analysis of automatic section control for agricultural machinery, Jordan Shockley • Carl R. Dillon • Tim Stombaugh • Scott Shearer, 14 januari 2012

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd (op basis van data van 30 jaar) en in herhalingen. Het onderzoek is niet statistisch onderbouwd. Het onderzoek is betrouwbaar.

Tags

Precisielandbouw

author_image

Auteur

Jeroen de Bruin