Ruimere bestrijdingsdrempel voor eerste bietenvliegen
Volledig onderzoeksrapportRuimere bestrijdingsdrempel voor eerste bietenvliegen
Volledig onderzoeksrapportIn de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut: Stichting IRS
Locatie: Nederkand
Periode: van 2017 tot 2018
Gefinancierd door: niet bekend
Status onderzoek: Afgerond
Bodemsoort: IJsselmeergrond (9% lutum), klei (19% lutum)
Betrouwbaarheidsscore:
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Het onderzoek is statistisch onderbouwd.
Herhalingen:
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
In het voorjaar besmetten de eerste vlucht bietenvliegen meestal percelen met suikerbieten. Om vraatschade van de larven te voorkomen zijn in 2017 en 2018 acht nieuwe bietenzaadbehandelingen getest in vergelijking met pillenzaad Force en onbehandeld. Echter in mei zaten bij alle acht zaadbehandelingen, bij Force en bij onbehandeld mineergangen in de bladeren. Echter dit had geen gevolgen voor de suikeropbrengst. Uit het onderzoek blijkt dat er geen opbrengstderving plaatsvindt als in het tweede tot zesde bladstadium de aantasting onder de 33% bladoppervlakte blijft. De bestrijdingsdrempel is daarom aangepast (zie tabel 2).
De bietenvlieg overwintert als pop in de grond op percelen waar afgelopen seizoen waardplanten hebben gestaan, zoals suikerbieten, spinazie, rode bieten of voederbieten. De eerste generatie veroorzaakt de meeste schade. Ingrijpen bij de eerste generatie is alleen rendabel op het moment dat de larven uit de eieren komen. Voor de eerste generatie is dit meestal in de tweede of derde week van mei. Daarna is een bespuiting van de eerste generatie niet meer aan te raden.
Lees meer
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.
Gebruik chemische middelen
In het nieuwe bestrijdingsdrempel-schema (zie tabel 2) is bij de eerste twee bladstadia het aantal eieren per plant verhoogd, zodat in een later stadium de gewasbeschermingsmiddelen worden ingezet.
Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.
Gewasbescherming
Suikerbieten