Perspectief voor groene en low-risk middelen bij bestrijding bonenvlieg

Volledig onderzoeksrapport

Perspectief voor groene en low-risk middelen bij bestrijding bonenvlieg

Oogst veldbonen. - Foto: Mark Pasveer
Oogst veldbonen. - Foto: Mark Pasveer

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Vertify

Locatie: Well, Landhorst en Aarle Rixtel

Periode: van 2022 tot 2025

Gefinancierd door: BO Akkerbouw, Stichting TOG

Status onderzoek: Lopend

Bodemsoort: n.v.t.

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Nee

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

Bonenvlieg is een grote bedreiging in de bonenteelt. Na het verbod op chloorpyrifos in 2020 is een alternatief voor bestrijding nodig. Bij niets doen kan tot 70% van het zaad verloren gaan. Het gebruik van groene/low-risk middelen geeft positieve resultaten en draagt bij aan een toekomstbestendige teelt van plantaardig eiwit.

Conclusies

  • Low-risk en groene middelen verlagen de uitval van jonge planten door bonenvlieg t.o.v. niets doen.
  • De laagste plantuitval bij hoge druk van bonenvlieg in zomerveldbonen bij toepassing van Entonem (direct na zaai).
  • Chemische zaaizaadbehandeling waren effectiever dan zaaizaadbehandeling met groene/low-risk middelen.
  • Op de plakval op 20 cm werd een week eerder bonenvlieg gevangen dan de plakval op 50-75 cm.

Samenvatting

Bonenvlieg is een grote bedreiging van de teelt van sperzie- en veldbonen. Alternatieven voor het in 2020 verboden insecticide chloorpyrifos zijn onderzocht. Bij een proef van Vertify zijn in 2022 groene/low-risk middelen toegepast als zaad- en grondbehandeling in de teelt van sperzie- en zomerveldbonen. De proeven vonden plaats in Limburg en Noord-Brabant. Dat zijn de gebieden waar de druk het hoogst is.

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

Tags

Gewasbescherming

author_image

Auteur

Corné Lugtenburg