Met 50 kilo extra stikstof geen betere kwaliteit van uien of hogere opbrengst

Volledig onderzoeksrapport

Met 50 kilo extra stikstof geen betere kwaliteit van uien of hogere opbrengst

Foto: Koos van der Spek
Foto: Koos van der Spek

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: UIKC, Colijnsplaat

Locatie: Zuidwesten

Periode: van 2017 tot 2019

Gefinancierd door: HOA, Topsector A&F, BO Akkerbouw

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Klei

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Ja

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.

In tegenstelling tot wat in de praktijk wordt aangenomen, blijkt uit dit driejarig onderzoek dat verhoging van de stikstofgift (van 130 naar 180 kilo N) geen effect heeft op de kwaliteit en de opbrengst van uien.

Conclusies

  • De uikwaliteit geteeld bij 130 kilo N verschilt niet van de gift van 180 kilo N.
  • De opbrengst van de uien geteeld bij 130 kilo N verschilt niet van gift van 180 kilo N.

Samenvatting

In de praktijk heerst de overtuiging dat een hogere stikstofgift bij zaaiuien een hogere opbrengst geeft. Maar vanuit de verwerkende industrie wordt gewaarschuwd dat die hogere gift een slechtere  huid en minder harde uien geeft.

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.

Tags

Bemesting

Uien

author_image

Auteur

Jean-Marie Michielsen