Lagere opbrengst maar betere kwaliteit bij vroegere oogst zaaiuien
Zaaiuien - Foto: Henk Riswick
Over Crkls
In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.
Om de groeipotentie van zaaiuien optimaal te benutten wordt de oogst steeds later uitgevoerd. Hierbij is het risico op slechte weersomstandigheden groter, wat de kwaliteit negatief kan beïnvloeden. Uit dit onderzoek blijkt dat oogsten met 60% groen loof resulteert in een lagere opbrengst maar een betere kwaliteit ten opzichte van volledig afgestorven uien.
Conclusies
Vroeg oogsten met 60% groen loof resulteert in een betere huidvastheid.
Laat oogsten met 10% groen loof resulteert in een hogere netto opbrengst.
Laat oogsten met 10% groen loof resulteert in meer tarra.
Samenvatting
Tegenwoordig worden veel uien pas gerooid wanneer deze volledig afgestorven zijn. Op deze manier kan de ui immers het langst blijven groeien en dat zou de opbrengst moeten verhogen. Echter is er een grotere kans op slechte weersomstandigheden wanneer het oogsttijdstip later komt te liggen. Vochtige omstandigheden bij de oogst kunnen resulteren in kwaliteitsverlies.
Lees meer
Proefopzet
Deze proef is in 2018 uitgevoerd. Na het natte voorjaar is er op 23 april gezaaid. De zomer was extreem droog met hoge temperaturen waardoor de uien zeer matig groeiden met weinig loof en een lage opbrengst als gevolg.
De proef is uitgevoerd met 10 verschillende rassen. De uien zijn geoogst op 3 verschillende tijdstippen: vroeg met 60% groen loof, midden met 30% groen loof en laat met bijna afgestorven 10% groen loof.
De uien zijn vervolgens bewaard tot begin april voordat de opbrengst- en kwaliteitsbepaling uitgevoerd zijn. Voor de kwaliteit is de hardheid, de huidvastheid en de hoeveelheid tarra bepaald.
Opbrengst
Het rooien van de uien wanneer deze bijna volledig afgestorven zijn resulteert in een 5% hogere netto-opbrengst ten opzichte van rooien bij zowel 30% als 60% groen loof.
Kwaliteit
De huidvastheid van de zaaiuien is bij vroege oogst met 60% groen loof significant beter dan bij een late oogst. De hardheid van de uien is ook beter bij de vroege oogst, maar dit verschil is maar klein. De hoeveelheid tarra bij aflevering begin april is bij de late oogst significant groter.
Impactscore
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten
direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik
van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een
korte toelichting.
Voedselveiligheid
Meer
De kwaliteit van de zaaiuien verbetert wanneer er geoogst wordt met een hoger percentage groen loof. Vooral de huidvastheid van de ui neemt toe.
Gewasopbrengst
Minder
Door de zaaiuien bij 60% groen loof te rooien gaat de opbrengst met gemiddeld 5% omlaag.
Betrouwbaarheidsscore:
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.