Lagere opbrengst maar betere kwaliteit bij vroegere oogst zaaiuien

Volledig onderzoeksrapport

Lagere opbrengst maar betere kwaliteit bij vroegere oogst zaaiuien

Zaaiuien
Zaaiuien - Foto: Henk Riswick

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Uireka

Locatie: Colijnsplaat

Periode: 2018

Gefinancierd door: BO Akkerbouw

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Kleigrond

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Nee

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

Om de groeipotentie van zaaiuien optimaal te benutten wordt de oogst steeds later uitgevoerd. Hierbij is het risico op slechte weersomstandigheden groter, wat de kwaliteit negatief kan beïnvloeden. Uit dit onderzoek blijkt dat oogsten met 60% groen loof resulteert in een lagere opbrengst maar een betere kwaliteit ten opzichte van volledig afgestorven uien.

Conclusies

  • Vroeg oogsten met 60% groen loof resulteert in een betere huidvastheid.
  • Laat oogsten met 10% groen loof resulteert in een hogere netto opbrengst.
  • Laat oogsten met 10% groen loof resulteert in meer tarra.

Samenvatting

Tegenwoordig worden veel uien pas gerooid wanneer deze volledig afgestorven zijn. Op deze manier kan de ui immers het langst blijven groeien en dat zou de opbrengst moeten verhogen. Echter is er een grotere kans op slechte weersomstandigheden wanneer het oogsttijdstip later komt te liggen. Vochtige omstandigheden bij de oogst kunnen resulteren in kwaliteitsverlies.

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

Tags

Uien

author_image

Auteur

David de Wit