Intern ventileren belangrijk voor kwaliteit van zandaardappelen
Foto: Bert Jansen
Over Crkls
In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.
De instellingen van de bewaarcomputer kunnen effect hebben op kwaliteitskenmerken van losgestorte aardappelen. Regelmatig intern ventileren resulteert in minder gewichtsverlies, drukplekken en kieming van de aardappels. Het temperatuurverschil tussen de ingeblazen lucht en het product had geen effect op de kwaliteit.
Conclusies
Inblaastemperatuur heeft geen effect op de kieming, het gewichtsverlies, drukplekken en blauw.
Intern ventileren beperkt de hoeveelheid en intensiteit van de drukplekken, de kieming en het gewichtsverlies.
Blauwverkleuring is hoger bij intern ventileren.
Samenvatting
Het losgestort bewaren van (zand)aardappelen heeft als risico dat er onderin de bewaarplaats drukplekken ontstaan, dat nadelig is voor de kwaliteit. Het optreden van drukplekken hangt samen met de storthoogte en het vochtverlies van de knollen. Er is onderzocht met welke ventilatie-instellingen het vochtverlies te beperken is. Er is gekeken naar het temperatuurverschil tussen het product en de inblaastemperatuur en naar wel en niet intern ventileren. De tabel hieronder geeft de 4 bewaarvarianten weer:
Niet intern ventileren
4 keer per dag 30 minuten intern ventileren
Klein temperatuurverschil (max. 2°C)
2-
2+
Groot temperatuurverschil (max. 4 °C)
4-
4+
Lees meer
Kieming
De inblaastemperatuur had geen effect op het gewicht van de kiemen van de aardappels. Wel hadden de aardappels onderin de partij een hoger kiemgewicht. Het intern ventileren resulteerde onderin de partij in ongeveer 50% lager kiemgewicht.
Gewichtsverlies
Het gewichtsverlies was onder in de partij groter dan bovenin de partij. De inblaastemperatuur had geen effect op het gewichtsverlies van de knollen. Intern ventileren resulteerde wel in een lager gewichtsverlies van gemiddeld 1.5% (12% i.p.v. 13.5%).
Drukplekken
Zoals verwacht waren de hoeveelheid en intensiteit van de drukplekken onder in de partij groter dan bovenaan. Opnieuw had de inblaastemperatuur geen effect. Intern ventileren resulteerde wel in minder drukplekken onderin de partij.
Blauw
De blauwverkleuring van de aardappels was juist boven in de partij hoger dan onderin. Hiernaast had intern ventileren hier juist een negatief effect op de blauwverkleuring van de aardappels. De inblaastemperatuur had opnieuw geen effect.
Impactscore
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten
direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik
van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een
korte toelichting.
Gewasopbrengst
Meer
Door het beperken van het gewichtsverlies en de verbetering van de kwaliteit neemt de netto-opbrengst toe.
Betrouwbaarheidsscore:
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.