Verhoog bewaarrendement van zetmeelaardappel door rassenkeus

Volledig onderzoeksrapport

Verhoog bewaarrendement van zetmeelaardappel door rassenkeus

zetmeelaardappelen
Foto: Henk Riswick

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research

Locatie: Rolde (Dr.) en Valthermond (Dr.)

Periode: van 2002 tot 2003

Gefinancierd door: Stichting Interprovinciaal Onderzoek

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Zand- en dalgrond

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd

Herhalingen:

Ja

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.

Naast opbrengst en ziekteresistentie is het bewaarrendement een belangrijke raseigenschap bij de teelt van zetmeelaardappel. De rassen Valiant en Festien zijn goed bewaarbaar. Met aandacht voor bewaarverlies kan geld verdiend worden.   

Conclusies

  • De kwaliteit van de aardappelen gaat tijdens de bewaring achteruit
  • Het relatieve onderwatergewicht van het ras Valiant neemt toe tijdens de bewaring
  • De rassen Mercator en Averia geven een verlies aan uitbetalingsgewicht van meer dan 10%
  • De rassen Valiant en Festien zijn goed bewaarbaar.

Samenvatting

In opdracht van Stichting Interprovinciaal Onderzoek is onderzoek verricht naar het bewaarverlies van verschillende zetmeelaardappelrassen. Van rassenproefvelden op de locaties ’t Kompas (dalgrond) en Kooijenburg (zandgrond) zijn monsters op bewaarverlies onderzocht. Het onderzoek heeft betrekking op de bewaarseizoenen 2001-’02 en 2002-’03. In het onderzoek zijn bestaande (Seresta, Karakter en Mercator) en nieuwe (Festien, Aviala, Averia, Menco, Mantra, Sofista en Valiant) rassen meegenomen.

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.

Tags

Bewaring

Zetmeelaardappelen

author_image

Auteur

Erik Reijnierse