Insecten verspreiden zwartbenigheid en stengelnatrot in pootgoedteelt

Volledig onderzoeksrapport

Insecten verspreiden zwartbenigheid en stengelnatrot in pootgoedteelt

Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Wageningen UR, NAK

Locatie: Diverse locaties in Nederland

Periode: van 2015 tot 2022

Gefinancierd door: BO Akkerbouw, HZPC, Agrico, NAK, NAO, Min LNV

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Alle

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Ja

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.

In 2022 waren 2,3 en 3% van de 665 gevangen insecten bij twee telers besmet met de veroorzakers van ‘bacterieziek’ Pectobacterium parmentieri (lage ziektedruk) of P. brasiliense (hoge ziektedruk). De insecten raakten besmet door contact met bacteriezieke planten in de wijde omgeving rondom een PB1-teelt met een risico op verspreiding naar een PB1-teelt. Lage aantallen van de bacteriën die op het loof terecht komen, kunnen al resulteren in knolinfecties. Om besmettingen in een vroeg stadium te kunnen detecteren. is een nieuwe Taqman-test ontwikkeld. Daarmee kunnen specifiek virulente varianten van P. brasiliense worden aangetoond.

Conclusies

  • Regenwater is waarschijnlijk geen infectiebron. In 2021 en 2022 zijn geen besmettingen van de veroorzaker van zwartbenigheid en stengelnatrot aangetroffen in het water van 18 bemonsterde plaatsen.
  • In natte groeiseizoenen kunnen aan het einde van het seizoen hoge infecties in PB1-gewassen voorkomen, met voornamelijk de virulente brasiliense (in 2021 in 8% van de bladeren en 42% van de knollen).
  • Bij zowel lage als hoge bladbesmettingen met veroorzakers van ‘bacterieziek’ is er een hoog risico op knolinfecties, zowel in droge als natte seizoenen.
  • Laat eerste generaties pootgoed op aanwezigheid van de ziekteverwekker(s) toetsen, besmette partijen kunnen dan eerder worden geëlimineerd.
  • Voorkom besmettingen door preventief PB1 gewassen op ruime afstand te poten van lagere klassen en andere waardplanten van veroorzakers van ‘bacterieziek’. Verwijder infectiebronnen (denk aan opslag).
  • Rassen die minder gevoelig zijn voor beschadigingen en vroege rassen hebben in het algemeen minder zwartbenigheid en stengelnatrot.

Samenvatting

Zwartbenigheid en stengelnatrot (BlackLeg BL) worden veroorzaakt door verschillende zachtrot bacteriën (Soft Rot Pectobacteriaceae SRP). Het is belangrijk om te weten welke variant aanwezig is, omdat de ziektedruk van de varianten verschillend is. Dickeya solani en D. dianthicola, Pectobacterium atrosepticum geven een hoge ziektedruk. P. parmentieri een lage. Sommige varianten van P. brasiliense geven een hoge ziektedruk, maar andere varianten zijn niet virulent.

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.

Tags

Gewasbescherming

Pootaardappelen

author_image

Auteur

Annelies Beniers