Goede uitspraak over vitaliteit pootgoed niet te doen

Volledig onderzoeksrapport

Goede uitspraak over vitaliteit pootgoed niet te doen

Pootgoed
Pootgoed. - Foto: Mark Pasveer

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research

Locatie: N.v.t.

Periode: 2005

Gefinancierd door: Hoofdproductschap Akkerbouw

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: N.v.t.

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is niet statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Nee

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek.

Voor een goede beschrijving van de vitaliteit pootgoed bij aardappelen is informatie over kiemrust, groeikracht en aantal kiemen noodzakelijk. Uit onderzoek in 2005 blijkt dat goede metingen en voorspellingen van kiemrust, groeikracht en aantal kiemen op ras- en partijniveau op dat moment niet voorhanden waren. In dit literatuuronderzoek worden bestaande en nieuwe technieken belicht en op waarde geschat.

Conclusies

  • Vitaliteit is een belangrijke factor die kan worden gebruikt om afnemers in binnen- en buitenland te informeren over de kwaliteit van het pootgoed
  • Uit dit literatuuronderzoek uit 2005 blijkt dat goede metingen en voorspellingen van kiemrust, groeikracht en aantal kiemen op ras- en partijniveau op dat moment niet voorhanden waren
  • Dit literatuuronderzoek geeft aan dat de volgende technieken perspectieven hebben: Transcriptomics, het combineren van QTL’s met gewasgroeimodellen, Proteomics en Metabolomics.

Samenvatting

Vitaal pootgoed is één van de belangrijkste componenten in een succesvolle aardappelteelt. Vitaliteit van pootgoed is een ruim begrip, het omvat met name de termen kiemrust, groeikracht en het aantal kiemen op een knol. Met een goede beschrijving van de vitaliteit zou de handel beter kunnen inspelen op de wensen van de afnemers/telers in binnen – en buitenland.

Betrouwbaarheidsscore:

Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek.

Tags

Aardappelen

Bewaring

author_image

Auteur

Jean-Marie Michielsen