Door warmere winters kans op lagere koolzaadopbrengst

Volledig onderzoeksrapport

Door warmere winters kans op lagere koolzaadopbrengst

Oogst koolzaad - Foto: Mark Pasveer
Oogst koolzaad - Foto: Mark Pasveer

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: John Innes Centre, Groot-Brittannië

Locatie: Groot-Brittannië

Periode: van 2017 tot 2021

Gefinancierd door: BBSRC grants

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: n.v.t.

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Ja

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.

Onderzoekers uit Groot-Brittannië toonden aan dat koolzaadplanten een ontwikkelingsfase kunnen ondergaan die bekend staat als bloemknoprust. Dat gebeurt als de wintertemperatuur te warm is. Dit proces treedt op wanneer de microscopisch kleine, pas gevormde knoppen inactief blijven in afwachting van lage temperaturen om het signaal voor groei te geven. Koolzaadplanten die in deze omstandigheden werden gekweekt, groeiden langzamer en vertoonden een lagere opbrengst (tot 25%).

Conclusies

  • Koolzaad geteeld bij koudere temperaturen eind november en begin december vertoonden een hogere opbrengst (meer zaden per peul).
  • Koolzaad geteeld bij warmere temperaturen eind november en begin december vertoonden een lagere opbrengst.
  • Vernalisatie (aanleg van bloemen) vindt voornamelijk plaats in oktober, wanneer de gemiddelde luchttemperatuur ongeveer 10°C tot 12°C bedraagt.
  • Warmer weer in oktober vertraagde de bloei in het voorjaar (5-7 dagen).

Samenvatting

Door klimaatverandering neemt in West-Europa de temperatuurvariatie toe. Als gevolg daarvan is er een sterke schommeling in opbrengst bij de (winter)koolzaadteelt (tussen de 30 tot 50% van de waarde van het gewas). De schommeling in opbrengst wordt veroorzaakt door de temperatuur vroeg in de winter. Een stijging van 1°C reduceert de opbrengst met 113 (± 21) kilogram per hectare.

Aanvullende informatie

 

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.

Tags

Klimaatverandering

Koolzaad

author_image

Auteur

Annelies Beniers