Ketenproject verbetering pootgoedkwaliteit afgerond

| Project update

Ketenproject verbetering pootgoedkwaliteit afgerond

Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud
author_image
Ed Asscheman
25/01/2023 3:02

Het ‘Ketenproject verbetering pootgoedkwaliteit’ is afgerond. Belangrijk onderzoeksresultaat is dat de oorzaak van opkomstproblemen bij consumptieaardappelen deels bij de partij pootgoed kan worden gezocht, maar ook bij de manier waarop pootgoedtelers, transporteurs en consumptietelers met een partij pootgoed omgaan.

In 2016 waren er veel problemen met de opkomst van consumptieaardappelen. Leveranciers en afnemers van pootaardappelen besloten daarom samen met de NAK het ‘Ketenproject verbetering pootgoedkwaliteit’ te starten. Het eerste doel was om de oorzaken van de slechte opkomst vast te stellen. Daarnaast is een stresstest ontwikkeld om de vitaliteit van partijen pootaardappelen vast te stellen voordat ze het bedrijf van de pootgoedteler verlaten. De stresstest wordt ingezet om kwetsbare partijen pootaardappelen op te sporen.

Meer over de onderzoeksresultaten