Groenbemesterdag brengt kennis beeld
Groenbemesterdag brengt kennis beeld
In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Tijdens de Groenbemesterdag op vrijdag 22 september krijgen telers, adviseurs en andere geïnteresseerden uitleg over wat er bekend is over groenbemesters. Dit gebeurt op de proefvelden van Wageningen University & Research (WUR) in Lelystad.
Groenbemesters zijn een onmisbare schakel in de robuuste kringlooplandbouw. Ze voorkomen de uitspoeling van nutriënten, leggen koolstof vast, verbeteren de bodemstructuur en dragen bij aan vergroening en biodiversiteit.
Hoewel groenbemesters al een vaste plek hebben in het bouwplan, leven er bij akkerbouwers nog veel vragen. Hoe maak ik van een groenbemester een bouwsteen van weerbaar telen? Hoe is de interactie tussen de groenbemester en de bodembiologie en bodemstructuur? Hoe voorkom ik dat ziekten en plagen zich vermeerderen? Wanneer moet ik de groenbemester onderwerken? Wat is het juiste zaaimoment? Welke groenbemester pas het beste binnen mijn bouwplan? Je leert hierover meer tijdens de Groenbemesterdag in Lelystad.
Deze gratis kennisdag wordt georganiseerd door BO Akkerbouw, Wageningen University & Research en Agrio.