Zuinige druppelirrigatie geeft lagere opbrengst in zetmeelaardappelen
Druppelirrigatie. - Foto: Bert Jansen
Over Crkls
In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee matig betrouwbaar.
De opbrengst van zetmeelaardappelen is bij (zuinigere) druppelirrigatie lager dan bij irrigatie met de sproeier. Dit bleek uit het eerste jaar van een onderzoek door Delphy naar zuinig beregenen. Met het druppelsysteem werd wel minder water gebruikt: 15 mm, terwijl met de sproeiers 25 mm beregend werd.
Conclusies
Zuiniger beregenen tussen de ruggen leidt tot lagere opbrengst in zetmeelaardappelen.
Beregenen met hard, ijzerhoudend water leidt tot hoger ijzergehalte in het blad van zetmeelaardappelen.
Samenvatting
Delphy doet voor het project Klimaatadaptatie Open Teelten meerjarig onderzoek naar beregening in zetmeelaardappelen. Het onderzoek loopt sinds 2020.
Het onderzoek heeft twee doelen: het eerste is achterhalen of druppelirrigatie efficiënter is in watergebruik bij de teelt van zetmeelaardappelen. Het tweede is kijken of er een verband is tussen waterkwaliteit bij irrigatie en het versneld afsterven van aardappelloof.
Lees meer
Weinig resultaten
Het eerste seizoen lagen de druppelslangen tussen de aardappelruggen en niet erop. Daarbij was de watergift 40% minder dan bij de sproeiers. Druppelirrigatie gaf in deze proef een significant lagere opbrengst, maar dat zou aan de proefopstelling kunnen liggen.
Het tweede seizoen hebben de onderzoekers geëxperimenteerd met slangen op de bedden en verschillende watergiften. Maar omdat 2022 een veel nattere zomer had, waren verschillen tussen methodes nauwelijks terug te zien in de opbrengst.
Hard, ijzerhoudend water en ijzer in loof
In het tweede jaar is er bij beregenen met hard, ijzerhoudend water wel meer ijzer in het aardappelloof gevonden. Dit had echter geen effect op de opbrengst. De kans is groot dat de vele regen het effect van de irrigatieproef afgezwakt heeft.
Impactscore
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten
direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik
van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een
korte toelichting.
Gebruik water
Minder
Na nog wat jaren onderzoek leiden de resultaten misschien tot minder watergebruik. Met de resultaten tot nu toe kun je niks.
Gewasopbrengst
Meer
Meer kennis over de waterkwaliteit moet tot een hogere opbrengst leiden, in de toekomst. Niet nu.
Betrouwbaarheidsscore:
Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee matig betrouwbaar.