Zuinige druppelirrigatie geeft lagere opbrengst in zetmeelaardappelen

Volledig onderzoeksrapport

Zuinige druppelirrigatie geeft lagere opbrengst in zetmeelaardappelen

Druppelirrigatie
Druppelirrigatie. - Foto: Bert Jansen

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Delphy

Locatie: Eerste Exloërmond

Periode: van 2020 tot 2021

Gefinancierd door: BO Akkerbouw

Status onderzoek: Lopend

Bodemsoort: Dalgrond

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Ja

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee matig betrouwbaar.

De opbrengst van zetmeelaardappelen is bij (zuinigere) druppelirrigatie lager dan bij irrigatie met de sproeier. Dit bleek uit het eerste jaar van een onderzoek door Delphy naar zuinig beregenen. Met het druppelsysteem werd wel minder water gebruikt: 15 mm, terwijl met de sproeiers 25 mm beregend werd.

Conclusies

  • Zuiniger beregenen tussen de ruggen leidt tot lagere opbrengst in zetmeelaardappelen.
  • Beregenen met hard, ijzerhoudend water leidt tot hoger ijzergehalte in het blad van zetmeelaardappelen.

Samenvatting

Delphy doet voor het project Klimaatadaptatie Open Teelten meerjarig onderzoek naar beregening in zetmeelaardappelen. Het onderzoek loopt sinds 2020.

Het onderzoek heeft twee doelen: het eerste is achterhalen of druppelirrigatie efficiënter is in watergebruik bij de teelt van zetmeelaardappelen. Het tweede is kijken of er een verband is tussen waterkwaliteit bij irrigatie en het versneld afsterven van aardappelloof.

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee matig betrouwbaar.

Tags

Beregenen

Zetmeelaardappelen

author_image

Auteur

Eva de Jonge