Zilverschurft bestrijden met warmwaterbehandelingen

Volledig onderzoeksrapport

Zilverschurft bestrijden met warmwaterbehandelingen

Door zilverschurft aangetaste aardappelen. - Foto: Mark Pasveer
Door zilverschurft aangetaste aardappelen. - Foto: Mark Pasveer

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research

Locatie: n.v.t.

Periode: 2000

Gefinancierd door: Ministerie van LNV

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: n.v.t.

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Ja

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

Warmwaterbehandelingen kunnen de ontwikkeling van zilverschurft remmen. Bij een lage dosis warmte wordt de ontwikkeling van de schimmel wel geremd maar niet gedood. Een hogere dosis van warmte geeft minder of geen sporulatie van de schimmel maar heeft als nadeel een ernstige remming van de knolkieming.

Conclusies

  • Bij een lage dosis warmte wordt de ontwikkeling van de schimmel wel geremd maar niet gedood.
  • Een hogere dosis van warmte geeft minder of geen sporulatie van de schimmel maar als nadeel een ernstige remming van de knolkieming.
  • Een hogere dosis van warmte geeft hogere kans op rotontwikkeling. Dat kan wel worden verminderd door goede bewaarcondities.
  • De hoogste gebruikte temperaturen gaven schilverkleuring, dus niet geschikt bij de vermarkting.
  • De onderzoekers geven aan dat warmwaterbehandeling, binnen een nauw bereik van temperatuur en verblijfstijd, wel mogelijkheden biedt voor consumptieaardappelen.

Samenvatting

Zilverschurft kan bij bewaring ernstige aantasting aan aardappelknollen geven. De schade van de schimmel geeft een lagere opbrengst en een verslechtering van de kwaliteit. In het onderzoeksprogramma ‘biologisch uitgangsmateriaal’ wordt gekeken of er mogelijkheden zijn om het pootgoed te behandelen tegen de schimmel.

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

Tags

Aardappelen

Gewasbescherming

author_image

Auteur

Jean-Marie Michielsen