Variabel doseren fungiciden geeft 20% besparing

Volledig onderzoeksrapport

Variabel doseren fungiciden geeft 20% besparing

spuitdop
Foto: Mark Pasveer

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research

Locatie: Valthermond (Dr.)

Periode: van 2012 tot 2015

Gefinancierd door: Ministerie EZ

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Zand- en dalgrond

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Ja

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.

In dit praktijkonderzoek is gedurende vier jaar phytophthora bestreden door variabel te doseren met fungiciden. Hiervoor werd  de dosis berekend uit de gewastoestand, het weer en de ontwikkeling van phytophthora. Deze variabele toepassing gaf geen verschil in bescherming met de praktijk bespuiting.

Conclusies

  • Variabel doseren biedt perspectief, maar hier zijn wel nieuwe technieken voor nodig, te weten: gps-plaatsbepaling, sensoren voor gewas, computerrekenmodellen en spuiten met variabele toediening
  • in het onderzoek wordt een reductie gehaald van gemiddeld 20%
  • gedurende vier jaar onderzoek was er geen verschil in effectiviteit tussen variabel doseren en standaard praktijk

Samenvatting

Variabel doseren kan het voordeel geven dat er minder middel worden gebruikt. Met de daarbij behorende voordelen voor uitgaven en milieu. Variabel doseren houdt in detectie – beslissen – plaatsspecifiek doseren. Detectie in dit onderzoek werd gedaan met een Yara-biomassasensor. Het plaatsspecifiek doseren werd uitgevoerd met een CHD-spuit (aangestuurd vanuit de Yara-sensor). De dosering werd berekend uit de gemeten biomassa met behulp van een rekenregel.

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is meerjarig uitgevoerd en in herhalingen. Het onderzoek is statistisch onderbouwd. Het onderzoek is zeer betrouwbaar.

Tags

Gewasbescherming

Precisielandbouw

author_image

Auteur

Jean-Marie Michielsen