Trips in uien 2020: verschillende veelbelovende strategieën

Volledig onderzoeksrapport

Trips in uien 2020: verschillende veelbelovende strategieën

Vangplaat trips. - Foto: Koos Groenewold
Vangplaat trips. - Foto: Koos Groenewold

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Vertify

Locatie: Tollebeek, Wieringerwerf, Colijnsplaat

Periode: 2020

Gefinancierd door: Uireka

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Klei, zavel

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Ja

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

In opdracht van Uireka zijn in 2020 3 tripsproeven in uien uitgevoerd. Veel middelen, waaronder ook biologische middelen, toonden duidelijke werking ten opzichte van onbehandeld. Wel bleek duidelijk dat inzet van de middelen het beste kan voordat de tripsdruk begint toe te nemen.

Conclusies

  • Met de bestaande middelen en nieuwe middelen kunnen trips in uien goed bestreden worden.
  • Een aantal van de biologische middelen heeft onder lage tripsdruk een zeer goede werking.
  • Neemt de tripsdruk hard toe, dan lijken de chemische middelen consistenter te zijn.
  • Vangplaten bleken niet altijd de tripsdruk goed weer te geven. Het tripsmodel kan hierbij helpen.

Samenvatting

Vertify heeft in 2020 in opdracht van Uireka op 3 plekken tripsproeven uitgevoerd (Wieringerwerf, Colijnsplaat, Tollebeek). Werking van zowel chemische als biologische producten is vergeleken. In Tollebeek en Wieringerwerf zijn de bespuitingen gestart bij een trips-vrij gewas bij signalering van eerste trips op vangplaten. In Colijnsplaat zat op het moment van eerste bespuiting flink wat trips in het gewas.

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwbaar.

Tags

Gewasbescherming

Uien

author_image

Auteur

Jos Tielen