Nauwkeuriger bemesten met plantanalyse als aanvulling
Foto: Lex Salverda
Over Crkls
In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Gefinancierd door:
BO Akkerbouw en Topsector Agri&Food
Status onderzoek:
Afgerond
Bodemsoort:
Klei-, zand- en dalgrond
Betrouwbaarheidsscore:
Niet van toepassing
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Geen statistische onderbouwing omdat het gaat om literatuuronderzoek.
Herhalingen:
Nee
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek.
Bepaling van nutriëntenconcentraties in de plant kan nuttig zijn om de bemesting te optimaliseren. Deze plantanalyse combineren met een bodemvoorraadanalyse resulteert in een beter inzicht in de beschikbaarheid van nutriënten en de nutriëntenopname door planten. De bemesting nauwkeuriger uitvoeren is daardoor mogelijk.
Conclusies
Meten van nutriëntengehalte in de plant, toont (dreigend) tekort van nutriënten in het gewas aan.
Nutriëntengehalte in de plant is alleen van toegevoegde waarde in combinatie met bodemvoorraadanalyse.
Referentiewaardes voor nutriëntengehalten in het blad zijn moeilijk te bepalen vanwege afhankelijkheid van vele externe factoren.
Ontwikkelen van nieuwe bemestingsstrategieën op basis van nutriëntenconcentraties in het blad is niet zinvol zolang streefwaardes niet betrouwbaar zijn.
Samenvatting
Bemestingsadvies is doorgaans op basis van een bodemvoorraadanalyse maar een plantanalyse als aanvulling kan nuttig zijn. Door deze aanvullende meting is beter te bepalen aan welke nutriënten de plant gebrek heeft of dreigt te krijgen. Echter zijn er dan ook betrouwbare referentiewaardes nodig om de analyse te kunnen beoordelen en de teler van advies te voorzien. Referentiewaardes die bruikbaar zijn in Nederlandse veldomstandigheden blijken nog lastig te achterhalen.
Lees meer
Referentiewaardes
Uit internationale literatuur zijn referentiewaardes naar voren gekomen. Deze zijn vaak gebaseerd op kortlopende potexperimenten en vermelden grote spreiding en tegenstrijdige gegevens. Hierdoor zijn de gegevens alleen bruikbaar als aanvullend hulpmiddel om samen met andere vormen van analyse na te gaan wat de oorzaak is van een slechte gewasgroei en niet om bemestingsadviezen uit af te leiden.
Moeilijkheden in de metingen
Veel factoren hebben invloed op de resultaten van de metingen van nutriëntenconcentraties in de plant. Zo zijn er mobiele en immobiele nutriënten die elk op een andere plaats in het gewas hun gebrek tonen. Dit bemoeilijkt de selectie van één ideaal plantendeel voor de evaluatie van de toestand van alle nutriënten. Hiernaast zijn omgevingsfactoren (temperatuur, vochttoestand, etc.), het ontwikkelingsstadium, het plantorgaan (blad of stengel) en de interactie tussen nutriënten van invloed op de resultaten. Door de meetmethode te standaardiseren is de analyse te verbeteren. Echter is het advies om geen bemestingsadviezen te ontwikkelen op basis van de plantanalyse. Omdat de op te bouwen referentiedataset rekening moet houden met factoren als ras, gewasstadium, perceelslocatie en bodemgesteldheid. Dit maakt dat het systeem moeilijk te gebruiken is en kostbaar om te ontwikkelen.
Impactscore
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten
direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik
van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een
korte toelichting.
Gebruik kunstmest
Minder
Door de bijbemesting van de gewassen te sturen op basis van de combinatie bodemvoorraad en nutriëntenconcentratie in de plant, is nauwkeurigere bemesting mogelijk. Hierdoor kan het kunstmestgebruik omlaag.
Uitspoeling meststoffen
Minder
Wanneer de groei tegenvalt, kan er aan de hand van deze methode beter bepaald worden aan welk nutriënt een gebrek is. Hierdoor is er nauwkeuriger te bemesten en blijven er na het groeiseizoen minder nutriënten over in de bodem die in de winter kunnen uitspoelen.
Betrouwbaarheidsscore:
Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek.