Beregenen van aardappelen. - Foto: Ton Kastermans Fotografie
Over Crkls
In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Onderzoeksinstituut:
Wageningen University & Research
Locatie:
n.v.t.
Periode:
0
Gefinancierd door:
Niet in rapport vermeld
Status onderzoek:
Afgerond
Bodemsoort:
n.v.t.
Betrouwbaarheidsscore:
Niet van toepassing
Toelichting bekijken
Ja(a)r(en) van onderzoek:
1
2
3
4
4+
Statistische onderbouwing:
Geen statistische onderbouwing omdat het gaat om literatuuronderzoek.
Herhalingen:
Nee
Betrouwbaarheidsscore onderbouwing
Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek.
De webapplicatie FarmMaps kan elke boer irrigatieadvies geven op maat. Na het invoeren van je percelen, berekent de applicatie wanneer en hoe veel je zou moeten beregenen. Het advies kun je gebruiken naast eigen inzicht en/of bodemvochtsensoren om water efficiënt te gebruiken.
Conclusies
Webapplicatie FarmMaps geeft irrigatieadvies op maat.
Het irrigatieadvies is beschikbaar voor gras, maïs, aardappelen, suikerbieten, erwten, zaaiuien, tulp, lelie, winterpeen, waspeen, schorseneren, en spinazie.
Het advies is bedoeld om te gebruiken naast eigen inzicht en/of bodemvochtsensoren.
Samenvatting
Door toenemende droogte in Nederland is het belangrijk om zo goed mogelijk gebruik te maken van het beschikbare water. Wanneer en hoeveel een gewas beregend moet worden voor een optimale opbrengst is niet altijd voor de hand liggend.
Lees meer
Onderzoek
Dit onderzoek licht toe hoe je kunt berekenen hoe veel water er beschikbaar is in de bodem, en hoe veel water een gewas nodig heeft. Dit kan door middel van een waterbalans. De webapplicatie FarmMaps gebruikt deze berekeningsmethode om irrigatieadvies op maat te geven.
FarmMaps
In de webapplicatie FarmMaps kun je een kaart van je percelen invoeren. Je vermeldt ook het gewas op elk perceel en de inzaaidatum.
Vervolgens zoekt FarmMaps de bodemeigenschappen en de weergegevens op van elk perceel. Met deze informatie schat de applicatie elke dag hoe veel water er in de bodem beschikbaar is voor het gewas. Op basis daarvan geeft de applicatie een advies of en hoe veel beregening nodig is.
Het beregeningsadvies is beschikbaar voor gras, maïs, aardappelen, suikerbieten, erwten, zaaiuien, tulp, lelie, winterpeen, waspeen, schorseneren, en spinazie. Je kunt het advies gebruiken naast je eigen inzicht en/of bodemvochtsensoren.
Impactscore
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten
direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik
van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een
korte toelichting.