Bodembelasting tussen 1980 en 2010 duidelijk toegenomen
Meten van bodemverdichting. - Foto: Mark Pasveer
Over Crkls
In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
Dit is een studie gebaseerd op kenmerken van trekkers en werktuigen in 1980 en 2010. Deze data is in een rekenmodel / bodemmodel gebracht, dat de bodembelasting heeft berekend. Het model is wetenschappelijk getoetst. Daarmee is dit onderzoek betrouwbaar.
De bodembelasting van bewerkingen in 1980 is vergeleken met bewerkingen in 2010. Daaruit blijkt dat door de grotere en zwaardere machines de bodembelasting naar met name de ondergrond is toegenomen. Het onderzoek is gebaseerd op machines uit het topsegment in 1980 en 2010. Bovenover ploegen, sleepslangaanvoer voor drijfmest en rubber rupsen op zware oogstmachines kunnen de belasting van de ondergrond beperken.
Conclusies
Op 25 cm diepte is de bodembelasting gelijk gebleven.
Op 40 cm diepte is de bodembelasting 10% toegenomen.
Op 50 cm diepte is de bodembelasting met 20% toegenomen.
Samenvatting
Van tien veel voorkomende werkzaamheden is een inventarisatie van de werktuigen met hun instellingen gemaakt. Deze instellingen zijn daarna beschreven in termen van bodembelasting.. Er is gekeken naar de werkzaamheden en werktuigen in 1980 en 2010. Omdat bodembelasting het meest wordt beïnvloed door zware werktuigen is in deze studie de keuze gemaakt om de topsegment machines te beschrijven.
Lees meer
Met computer bodemdruk berekenen
De gevonden parameters, zoals gewicht van het werktuig en wiellast, werden door het computermodel SOCOMO verwerkt tot een waarde voor de piekbelasting in de ondergrond.
Groter risico op verdichting
De maximale wiellast was tussen 1980 en 2010 toegenomen van 3.700 naar 7.100 kilo. Als gevolg daarvan was de piekbelasting in de ondergrond op 25 cm diepte vrijwel gelijk gebleven. Echter op 40 en 50 cm is de piekbelasting toegenomen, met 10 resp. 20%. Dat geeft een groter risico op verdichting.
Aanbevelingen
Er zijn 3 technieken om de verdichting te voorkomen door 1) bovenover ploegen, 2) met sleepslangen drijfmest uitrijden en 3) rubber rupsen in plaats van banden op zware oogstmachines.
Aanvullende informatie
De data in deze studie zijn berekend met een computermodel SOCOMO.
Impactscore
Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten
direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik
van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een
korte toelichting.
Gezondheid bodem
Minder
Dit onderzoek gaat niet direct over de bodemgezondheid, maar over de bodembelasting als een meer fysische term. Maar er kan aangenomen worden dat als de bodembelasting toeneemt de biologie in de bodem afneemt.
Betrouwbaarheidsscore:
Dit is een studie gebaseerd op kenmerken van trekkers en werktuigen in 1980 en 2010. Deze data is in een rekenmodel / bodemmodel gebracht, dat de bodembelasting heeft berekend. Het model is wetenschappelijk getoetst. Daarmee is dit onderzoek betrouwbaar.