Akkervarkens bestrijden aardappelopslag

Volledig onderzoeksrapport

Akkervarkens bestrijden aardappelopslag

Akkervarkens
Akkervarkens. - Foto: Hans Banus

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research

Locatie: Valthermond (Dr.)

Periode: van 2020 tot 2021

Gefinancierd door: SNN, provincie Drenthe

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: Dalgrond

Betrouwbaarheidsscore:

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Het onderzoek is statistisch onderbouwd.

Herhalingen:

Ja

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwb

Aanpak van aardappelopslag is cruciaal om vermeerdering van aardappelcysteaaltjes en mogelijke virulentiepopulaties (AM) te beheersen. Met de huidige middelen is het mogelijk om aardappelopslagplanten bovengronds te bestrijden. Echter het wortelgestel blijft nog deels intact waardoor de cysten alsnog hun cyclus kunnen voltooien. Telers maken extra kosten, maar de effecten zijn niet voldoende. In dit onderzoek zijn zogenoemde akkervarkens ingezet om de aardappelopslag te bestrijden.

Conclusies

  • Door inzet van akkervarkens wordt een significante reductie van aardappelopslagplanten bereikt
  • De hoeveelheid onkruid in het veld wordt gereduceerd door de varkens
  • Mogelijk nadelig effect van varkens is meer verdichting in de bodem.

Samenvatting

De proef met zogenoemde akkervarkens is in de winter van 2020 aangelegd. Gedurende een periode van minimaal  zes weken hebben varkens op de velden gelopen.

 

Impactscore

Met de Impactscore laten we zien op welke bedrijfsactiviteiten de onderzoekresultaten direct effect hebben. Een onderzoeksresultaat kan bijvoorbeeld leiden tot het gebruik van minder gewasbeschermingsmiddelen of minder meststoffen. Dat vermelden we met een korte toelichting.

Betrouwbaarheidsscore:

Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing. Het is daarmee betrouwb

Tags

Aardappelen

Gewasbescherming

author_image

Auteur

Iris Visscher