Nieuwe tool in strijd tegen Phytophthora: PhytoAlert
Nieuwe tool in strijd tegen Phytophthora: PhytoAlert
In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.
De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.
Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.
PhytoAlert is een nieuwe digitale tool die aardappeltelers en adviseurs ondersteunt in de strijd tegen Phytophthora. De tool maakt het mogelijk om anoniem meldingen te doen van Phytophthora-aantastingen in de aardappelteelt. Alle meldingen samen geven een actueel en regionaal beeld van uitbraken.
PhytoAlert is een initiatief vanuit de biologische sector en verder ontwikkeld op verzoek van de Taskforce Phytophthora door Wageningen University & Research (WUR), met medefinanciering van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), het Europees Herstel Fonds en de Topsector Agri & Food.
De komende jaren wordt de tool doorontwikkeld in een vierjarig onderzoeksproject, onder meer gericht op het verbeteren van resistentiemanagement bij het telen van aardappelrassen met een verbeterde Phytophthora-resistentie. “Dankzij de medewerking van veredelaars van deze rassen konden we eerder dit jaar al hetschema voor rassen met verbeterde resistentieuitbrengen. Dat schema vormt de basis van PhytoAlert. De tool is overigens ook zeer bruikbaar voor telers met vatbare rassen”, zegt Geert Pinxterhuis, projectleider van het Actieplan Plantgezondheid van BO Akkerbouw en haar veertien leden en tevens voorzitter van de Taskforce Phytophthora.
Aanleiding voor de Taskforce en het onderzoeksproject zijn de teeltseizoenen van 2023 en 2024, waarin Phytophthora opnieuw een grote bedreiging vormde voor de aardappelteelt. De rassen met een verbeterde resistentie spelen een sleutelrol in het verduurzamen van de teelt. Om uitbraken in deze rassen effectief te voorkomen, is gerichte monitoring, snelle informatie-uitwisseling én direct ingrijpen bij een aantasting essentieel – precies wat PhytoAlert faciliteert.
Voor telers met rassen met een verbeterde Phytophthora-resistentie biedt PhytoAlert een extra functie: via een dropdown-menu is het mogelijk om een specifiek ras te selecteren. De app toont dan alleen meldingen van aantastingen binnen dezelfde resistentiegroep. Dit helpt telers om gerichter te anticiperen op risico’s die relevant zijn voor hun teelt.
De app is ook bruikbaar voor telers van meer vatbare rassen. Hoe meer telers actief deelnemen, hoe beter het landelijke beeld van de verspreiding van Phytophthora wordt – cruciaal voor zowel effectieve bestrijding als toekomstig onderzoek. “Van telers, voor telers. We helpen elkaar echt bij de beheersing van Phytophthora als telers en adviseurs actief haarden melden via PhytoAlert”, zegt WUR-onderzoeker Geert Kessel.
De ambitie is om PhytoAlert vóór 2027 volledig te integreren in de landelijke aanpak van Phytophthora. Feedback van gebruikers is van groot belang, zo is benadrukt bij de lancering van de tool op maandag 12 mei. Voor vragen en feedback is een e-mailadres beschikbaar:vragen@phytoalert.nl. Tijdens de lancering is een instructievideo getoond over het gebruik van de app.
De tool is een initiatief uit de biologische sector en is ontwikkeld door Wageningen University & Research in opdracht van de Taskforce Phytophthora, met steun van o.a. het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en de Topsector Agri & Food. Overige samenwerkingspartners: Bayer, Bioplant, Bioscout, BO Akkerbouw en Stichting Milieukeur. Medefinanciering: Provincie Flevoland. Mede-uitvoerders: Bionext, AGROS-II en Eising Advies. De komende jaren wordt de tool doorontwikkeld binnen het vierjarige onderzoeksproject PPS Resistentiemanagement Phytophthora.