Nieuw handboek vezelhennepteelt beschikbaar

| Project update

Nieuw handboek vezelhennepteelt beschikbaar

Oogst van vezelhennep. - Foto: Mark Pasveer
Oogst van vezelhennep. - Foto: Mark Pasveer

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud
author_image
Ed Asscheman
23/10/2023 4:43

Vezelhennep is een van de veelbelovende gewassen die als grondstof voor de bio-economie kan dienen. Er is echter weinig publiek toegankelijke kennis over vezelhennep. Met het handboek vezelhennepteelt bieden de makers kennisondersteuning voor agrariërs, ondernemers en studenten.

In acht hoofdstukken gaan de auteurs in op de teelt, verwerking en toepassingen van vezelhennep. Zo is er voor de agrariër uitgebreid aandacht voor teeltplan, zaadselectie, bodem & veldbewerking en oogst. Ondernemers die aan de slag willen met vezelhennep leren in het handboek meer over de industriële verwerking van dit gewas in voeding, textiel en verschillende technische toepassingen zoals biocomposieten.

Projectpartners

Wageningen Food & Biobased Research schreef het handboek in samenwerking met LTO-Noord, Ekoboerderij de Lingehof, Hempflax, Giesen Crop Research, Pantanova, JKD International, Polisema, HAS Den Bosch, Saxion, Hogeschool Gent en Europese Industriële Hennep Associatie (EIHA) in het kader van het programma Kennis op Maat. Dit programma heeft als doel om kennis bruikbaar te presenteren voor het midden- en kleinbedrijf.