Nut van loofdoden in aardappelen

Volledig onderzoeksrapport

Nut van loofdoden in aardappelen

Het klappen en spuiten van een perceel pootgoed. - Foto: Henk Riswick
Het klappen en spuiten van een perceel pootgoed. - Foto: Henk Riswick

Over Crkls

In de afgelopen decennia is het landbouwkundig onderzoek in Nederland enorm versplinterd en uit elkaar gegroeid. En ja, boeren hebben vertrouwen in onderzoek, maar hun vertrouwen is niet onvoorwaardelijk. Ook sluit het onderzoek niet altijd goed aan op de urgente problemen waarmee boeren worstelen in de praktijk.


De initiatiefnemers van Crkls: Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research, Aeres Hogeschool en Groen Kennisnet willen hier wat aan doen voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland die nu voor grote uitdagingen staat.


Het kennisplatform Crkls wil het kaf van het koren scheiden en bewezen kennis gemakkelijk vindbaar maken voor boeren op een plek. De resultaten van alle onderzoeken en praktijkproeven in Nederland worden verzameld en door een onafhankelijke redactie beoordeelt en op een uniforme en compacte wijze gepubliceerd.


Meer over Crkls

Ga naar de inhoud

Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research

Locatie: N.v.t.

Periode: 0

Gefinancierd door: Onbekend

Status onderzoek: Afgerond

Bodemsoort: N.v.t.

Betrouwbaarheidsscore:

Niet van toepassing

Toelichting bekijken

Ja(a)r(en) van onderzoek:

1

2

3

4

4+

Statistische onderbouwing:

Geen statistische onderbouwing omdat het gaat om literatuuronderzoek.

Herhalingen:

Nee

Betrouwbaarheidsscore onderbouwing

Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek.

(Engelstalig) overzicht van nut van loofdoden en wat er nog verbeterd zou kunnen worden. Zo worden de plus en minpunten van verschillende loofdodingsmethoden op een rij gezet.

Conclusies

Loofdoden verbetert:

  • tijdig en eenvoudiger oogsten
  • afrijpen van de knollen
  • de vorming van een harde schil
  • de weerstand tegen ziekten.

Samenvatting

In dit engelstalige artikel presenteren de auteurs wat er over loofdoding bekend is. Er wordt besproken waarom het belangrijk is om het loof te doden. Van alle nu gebruikelijke methodieken worden de voordelen en nadelen gegeven.

Lees meer

Waarom belangrijk

De belangrijkste redenen om het loof te doden is dat de oogst eenvoudiger wordt. Ook belangrijk is dat de aardappelen bij de oogst minder beschadigen. En dat de kwaliteit van de aardappel, grootte en inhoud, beter en regelmatiger is. Dit is zowel voor de teler als de verwerkende industrie van groot belang.

Verdere voordelen

Daarbij helpt het loofdoden het verspreiden van ziekten (in bodem en lucht) te voorkomen. Onder bepaalde omstandigheden komt hergroei voor, dit wordt door loofdoding voorkomen.

Nadelen

Sommige methoden van loofdoding zijn erg arbeidsintensief en daarmee duur. Dit geldt met name voor de mechanische toepassingen. Het goedkoopst is de chemische toepassing. Maar een nadeel is wel dat weersomstandigheden een grote invloed op het effect hebben.

Toekomst

Om het gebruik van de chemische loofdoding te verbeteren wordt volop onderzoek gedaan aan sensoren die helpen het optimale moment en dosering te bepalen: precisielandbouw. Wel blijft het beheersen van bodemziekten en overdracht van ziekten via pootgoed aandacht vanuit onderzoek vragen.

Betrouwbaarheidsscore:

Geen betrouwbaarheidsscore omdat het gaat om literatuuronderzoek.

Tags

Aardappelen

Loofdoding

author_image

Auteur

Jean-Marie Michielsen